You are here

Κομισιόν: Προτείνει €4,8 δισ. από τον επόμενο προϋπολογισμό για την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ

13/06/2018 14:19

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την αύξηση της χρηματοδότησης για την εσωτερική ασφάλεια στη ΕΕ από 3,5 δισ. EUR σε 4,8 δισ. EUR. Αναλυτικά ένα ποσό των 2,5 δισ. EUR  θα διατεθεί στο πλαίσιο του ενισχυμένου Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και συμπληρώνεται από σχεδόν 1,2 δισ. EUR για τον ασφαλέστερο παροπλισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα κράτη μέλη και επιπλέον 1,1 δισ. EUR για την ενίσχυση των οργανισμών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας.

Στην πράξη η Κομσιόν προτείνει σήμερα να υπερδιπλασιαστεί η χρηματοδότηση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), του βασικού χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας, από 1 δισ. EUR σε 2,5 δισ. EUR. Το νέο ταμείο θα περιλαμβάνει:

1) την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου της ΕΕ·
2) την εντατικοποίηση των διασυνοριακών κοινών επιχειρήσεων· και
3) την ενίσχυση των δυνατοτήτων για την καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης.

Επιπλέον ποσό 1,5 δισ. EUR από το ταμείο θα διατεθεί στα κράτη μέλη για να μπορέσουν να αναπτύξουν μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα στον τομέα της ασφάλειας. Το υπόλοιπο ποσό του 1 δισ. EUR προορίζεται για απρόβλεπτες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, ώστε να είναι δυνατή η ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η διοχέτευση των κονδυλίων στα κράτη μέλη που τα χρειάζονται περισσότερο.

Προβλέπεται δε ότι το ενισχυμένο ΤΕΑ θα συνεργάζεται αποτελεσματικότερα με άλλα ταμεία της ΕΕ, όπως τα ταμεία της πολιτικής συνοχής και το «Ορίζων Ευρώπη», καθώς και το Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της αντίδρασης της ΕΕ στις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας σε όλα τα μέτωπα.

Εκτός του πλαισίου αυτού του ταμείου και σε πρόταση που θα υποβληθεί χωριστά, σχεδόν 1,1 δισ. EUR θα διατεθεί για την περαιτέρω ενίσχυση των οργανισμών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας — του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ), του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

ΚΥΠΕ