You are here

Κομισιόν: Σειρά συστάσεων για μια κοινή προσέγγιση εξετάσεων COVID-19 στην Ευρώπη

18/09/2020 14:57

Σειρά συστάσεων για μια κοινή προσέγγιση εξετάσεων COVID-19 στην Ευρώπη, οι οποίες καθορίζουν συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη χωρών στον σχεδιασμό και την οργάνωση Covid19-tests στα διάφορα στάδια της πανδημίας, εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν.

Οι συστάσεις εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας, ενόψει του εξορθολογισμού των εθνικών προσεγγίσεων και της διασφάλισης πιο συνεκτικών δοκιμών COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε σχετικά ότι "ο έλεγχος και η ανίχνευση επαφών είναι βασικές πτυχές μιας αποτελεσματικής αντίδρασης στον COVID-19 και για να διασφαλιστεί ότι η εξάπλωση του ιού περιορίζεται στο ελάχιστο. Ενόψει της επερχόμενης σεζόν της γρίπης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν συμβατά με COVID-19 συμπτώματα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ ότι όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν αποτελεσματικές και ισχυρές στρατηγικές δοκιμών. Αυτές οι συστάσεις θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την έγκαιρη ανίχνευση μολυσμένων ατόμων και να εξασφαλίσουν καλύτερη επισκόπηση των ποσοστών και της μετάδοσης των λοιμώξεων".

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει με 15,7 εκατομμύρια ευρώ μια φιλόδοξη νέα ερευνητική πρωτοβουλία, με την ονομασία EU-RESPONSE, η οποία θα δημιουργήσει ένα δίκτυο κλινικής έρευνας για τη θεραπεία του COVID-19 και άλλων αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της δέσμευσης 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ της Κομισιόν, από την οποία 1 δισεκατομμύριο ευρώ προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon 2020,  που στοχεύει στην ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών και διαγνωστικών εργαλείων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Η κοινοπραξία EU-RESPONSE, με επικεφαλής το Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM), συγκεντρώνει 21 εταίρους με ερευνητικές ικανότητες παγκόσμιας κλάσης από 13 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τουρκία. Το έργο προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο δράσεων έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και συμπληρώνει τη δημόσια υγεία και τις δραστηριότητες που συντονίζει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη.

Ακολούθως η Κομισιόν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο ταμειο COVAX για δίκαιη πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια COVID-19, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 31 Αυγούστου και την ανακοίνωσή της για συνεισφορά ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά θα συνεισφέρει 230 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με εγγύηση  από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η συνεισφορά των 230 εκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμεί με αποθεματικά ή επιλογές για αγορά 88 εκατομμυρίων δόσεων και η ΕΕ (Advanced Market Commitment -  AMC). Αυτή η συνεισφορά συμπληρώνεται με 170 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοοικονομικές εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Επίτροπος Κυριακίδου σημείωσε μάλιστα ότι "το να είσαι μέλος του COVAX σημαίνει διασφάλιση της επιτυχίας της και παροχή πρόσβασης σε εμβόλια για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σημαίνει την εξασφάλιση πρόσβασης όχι μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα - αλλά και σε όλους τους πολίτες παγκοσμίως. Και αυτό σημαίνει την αλληλεγγύη και την παγκόσμια ηγεσία. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον COVID-19".

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε 18 κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μεταφορά βασικών ιατρικών ειδών στην Ευρώπη με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI). Το ESI επέτρεψε στην ΕΕ να χρηματοδοτήσει αποστολές φορτίου μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Βάσει αυτού του μέσου, η ΕΕ χρηματοδότησε επίσης τη μεταφορά περισσότερων από 1.000 τόνων ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού προς την Ιταλία.

ΚΥΠΕ