You are here

Κομισιόν: Σχέδιο δράσης για πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

04/03/2021 12:12

Σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων ως το 2030, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν σήμερα στον Τύπο ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Σμιντ.

Επιπλέον η Κομισιόν προτείνει μέτρα για την αποτελεσματική ενεργό υποστήριξη στην απασχόληση μετά την κρίση της COVID-19.

Αναλυτικά το σχέδιο δράσης θέτει τρεις πρωταρχικούς στόχους για την ΕΕ που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030:

- το 78% τουλάχιστον των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών πρέπει να εργάζονται.

- τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων πρέπει να συμμετέχουν στην εκπαίδευση κάθε χρόνο.

- ο αριθμός των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια.

Οι στόχοι, μαζί με έναν αναθεωρημένο πίνακα κοινωνικών αποτελεσμάτων, θα επιτρέψουν στην Κομισιόν να παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η Κομισιόν καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει αυτούς τους τρεις στόχους και καλεί τα κράτη μέλη να καθορίσουν τους δικούς τους εθνικούς στόχους για να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Επιπλέον η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα μια σύσταση για την αποτελεσματική ενεργό υποστήριξη στην απασχόληση μετά την κρίση της COVID-19 (EASE).

Με αυτήν τη σύσταση, η Κομισιόν παρέχει συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με μέτρα πολιτικής, υποστηριζόμενα από δυνατότητες χρηματοδότησης της ΕΕ, για τη σταδιακή μετάβαση μεταξύ μέτρων έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στην τρέχουσα κρίση και των νέων μέτρων που απαιτούνται για την ανάκαμψη πλούσια σε θέσεις εργασίας.

Η Σύσταση προωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις μεταβάσεις μεταξύ θέσεων εργασίας από φθίνουσες σε αναπτυσσόμενους τομείς, ιδίως τους ψηφιακούς και τους πράσινους. Αυτά τα νέα μέτρα πρέπει να περιέχουν τρία στοιχεία:

(1) πρόσληψη κινήτρων και επιχειρηματική υποστήριξη
(2) αναβάθμιση και ευκαιρίες επαναπροσδιορισμού
(3) ενισχυμένη υποστήριξη από υπηρεσίες απασχόλησης.

Τα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου `Plus`, είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα EASE.

ΚΥΠΕ