You are here

Κομισιόν: Στρατηγική ασφάλειας έναντι του COVID-19 το χειμώνα

02/12/2020 14:42

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασε σήμερα στους Υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ στρατηγική για τη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν συνιστά στα Κράτη Μέλη συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου όπως:

Τη φυσική απόσταση και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, που όπως λέει, είναι κλειδί για τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακοπών. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν και να βασίζονται στην τοπική επιδημιολογική κατάσταση για να περιορίσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους αντίκτυπο και να αυξήσουν την αποδοχή τους από τους ανθρώπους.

Επίσης, τον έλεγχο και την ανίχνευση επαφών, που είναι απαραίτητοι για την ανίχνευση συστάδων και διακοπή μετάδοσης. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν πλέον εθνικές εφαρμογές παρακολούθησης επαφών. Ο διακομιστής European Federated Gateway (EFGS) επιτρέπει τη διασυνοριακή ανίχνευση.

Τα ασφαλή ταξίδια με πιθανή αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους που απαιτούν συντονισμένη προσέγγιση. Οι υποδομές μεταφορών πρέπει να είναι προετοιμασμένες και να απαιτούν καραντίνα όταν η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή προέλευσης είναι χειρότερη από τον προορισμό.

Την ικανότητα και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η διαχείριση των εστιών COVID-19 και να διατηρηθεί η πρόσβαση σε άλλες θεραπείες. Οι κοινές προμήθειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, προστίθεται.

Συστήνεται επίσης τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την αναζωογόνηση της δημόσιας στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κόπωσης. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

Όσον αφορά τις Εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού, αναφέρεται ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη, όπου είναι απαραίτητο, στην ανάπτυξη εμβολίων σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξης και εμβολιασμού τους. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ενδέχεται να ενισχύσει την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προσπάθεια εμβολιασμού, προστίθεται.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι "κάθε 17 δευτερόλεπτα ένα άτομο χάνει τη ζωή του λόγω του COVID-19 στην Ευρώπη. Η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιείται, αλλά παραμένει εύθραυστη. Όπως όλα τα άλλα φέτος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικές. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να μπει πάνω από τους εορτασμούς. Αλλά με τα εμβόλια στον ορίζοντα, υπάρχει επίσης ελπίδα. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού και διάθεσης εμβολίων το συντομότερο δυνατό, μόλις υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο".

ΚΥΠΕ