You are here

Κομισιόν: Συνάντηση φορέων για την αντιμετώπιση των NPLs

25/09/2020 15:01

Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εμπειρογνώμονες, δημόσιες αρχές και ιδρύματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προετοιμάσει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) που αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του  κορωνοϊού, διοργάνωσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα τελευταία χρόνια, οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη, καθώς και το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μειώθηκαν σημαντικά, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008. Παρόλο που δεν έχει σημειωθεί νέα αύξηση των NPL σε αυτό το στάδιο, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των NPL και των πτωχεύσεων, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία δήλωσε σχετικά ότι "η ιστορία μας δείχνει ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νωρίς και αποφασιστικά, ειδικά εάν θέλουμε ο τραπεζικός τομέας να συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία".

"Έχουμε τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των αυξημένων NPL τους επόμενους μήνες. Πρέπει να αναπτύξουμε από κοινού μια στρατηγική που εστιάζει στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν την πραγματική ανάκαμψη", ανέφερε. 

Τα θέματα προς συζήτηση στη σημερινή συνάντηση περιλαμβάνουν μια πιθανή προσέγγιση για τη βελτίωση της χρηστικότητας των εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), την πορεία της πρότασης οδηγίας της Κομισιόν για τους πιστωτικούς φορείς και τους αγοραστές πιστώσεων, πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της τυποποίησης δεδομένων και της υποδομής δεδομένων σχετικά με τις δευτερογενείς αγορές NPL και παρουσίαση της πρόσφατης πρότασης της Κομισιόν για την τιτλοποίηση μη εκτελεστικών ανοιγμάτων (NPEs). Η Κομισιόν θα διοργανώσει επίσης συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων NPL με φορείς του δημόσιου τομέα στις 5 Οκτωβρίου.