You are here

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 250 χιλιάδες κρούσματα στην Ευρώπη

26/03/2020 15:05

Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν επίσημα διαγνωστεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην Ιταλία (74.386) και στην Ισπανία (56.188), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου στις 13:00 ώρα Κύπρου. Την ίδια ώρα στο Ιράν καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 157 θάνατοι και κοντά στις δυόμιση χιλιάδες νέα κρούσματα. Από την άλλη, ο σχετικά χαμηλός αριθμός θανάτων στη Γερμανία συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό ελέγχων που γίνονται στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Bosch έχει αναπτύξει τεστ για ανίχνευση του κορωνοϊού, το οποίο δίνει αποτελέσματα σε μόλις 2,5 ώρες και είναι 95% ακριβές. 

Στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 258.068 κρούσματα, εκ των οποίων 14.640 θάνατοι, η γηραιά ήπειρος έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις ηπείρους την πανδημία, μπροστά από την Ασία όπου έχουν καταγραφεί 100.937 κρούσματα, με 3.636 θανάτους.  Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα διαγνωστεί δεν αντανακλά ωστόσο παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ μόνο σε όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η Ισπανία κατέγραψε 8578 νέα κρούσματα και 655 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το όριο των 4.000. Τα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν στα 56.188, από 47.610 χθες.

Στην μεγαλύτερη πληγή αυτή τη στιγμή του ιού στην Ασία, το Ιράν, καταγράφηκαν 157 νέοι θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο και 2.389 νέα κρούσματα της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 2.234 και των κρουσμάτων σε 29.406, ενώ οι ιαθέντες ανέρχονται σε 10.457, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος αναγνωρίζοντας ότι η εξάπλωση της νόσου όλο και μεγαλώνει. Οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν από σήμερα τις μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων ενώ νέα σειρά μέτρων ανακοινώθηκε χθες για τον έλεγχο της επιδημίας σε μία από τις πλέον πληγείσες από τον ιό χώρες.

Από την άλλη, στη Γερμανία, τα μέχρι στιγμής σχετικά χαμηλά ποσοστά των θανάτων από τον κορωνοϊό οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές γνωρίζουν για την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων, περιλαμβανομένων και των ηπιότερων, δήλωσε ένας κορυφαίος ιολόγος.

Ο ερευνητής ιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία διεξάγει "εξαιρετικά μεγάλο αριθμό" τεστ, κατά μέσον όρο γύρω στα 500.000 την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία τεχνολογίας Bosch ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει ένα αξιόπιστο γρήγορο τεστ για τον κορωνοϊό σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Το τεστ θα μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα δέκα αναπνευστικούς παθογόνους για τη διαφορική διάγνωση, αναφέρει η ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Bosch, το γρήγορο τεστ δίνει αποτελέσματα μετά από μόλις δυόμισι ώρες, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το τεστ μπορεί να γίνει επί τόπου, και έτσι δεν χρειάζεται μετακίνηση, η οποία συχνά κοστίζει πολύτιμο χρόνο, εξηγεί η εταιρεία. «Με το γρήγορο τεστ Bosch Covid 19, θέλουμε να συμβάλουμε στον ταχύ περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι μολυσμένοι ασθενείς μπορούν να εντοπιστούν και να απομονωθούν ταχύτερα", δήλωσε ο Φόλκμαρ Ντένερ, διευθύνων σύμβουλος της Bosch.

Το γρήγορο τεστ, το οποίο αναπτύχθηκε εντός έξι εβδομάδων μετά από δοκιμές που έγιναν σε διάφορα εργαστήρια, όπως λέει η εταιρία, θα δίνει αποτελέσματα με ακρίβεια άνω του 95%.

ΚΥΠΕ