You are here

Κραχ για τη βρετανική λίρα

26/09/2022 09:55

Η λίρα έπεσε σχεδόν 5% σε χαμηλό όλων των εποχών, αφού ο υπ. Οικονομικών Kwasi Kwarteng δεσμεύθηκε να συνεχίσει με περισσότερες φορολογικές περικοπές, ενισχύοντας τους φόβους ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές του νέου Υπουργού Οικονομικών θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος στα ύψη.

Η βουτιά ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πανικός των επενδυτών για την εκκολαπτόμενη τότε πανδημία του Covid-19 αναστάτωσε τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η πτώση της λίρας στα 1,0350 δολάρια -που τροφοδοτείται από το σχόλιο του Kwarteng την Κυριακή ότι «ακολουθούν περισσότερα» για τις φορολογικές περικοπές- έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση ακόμα και αυτή την εβδομάδα. 

«Το κραχ της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του ισχύς είναι υπό πολιορκία», δήλωσε η Jessica Amir, στρατηγός της Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ. μεταδίδει το Bloomberg. «Η λίρα δεν απέχει πολύ από την ισοτιμία (σ.σ. ένα προς ένα με το δολάριο) και η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο από εδώ».

Ενώ ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά περιέγραψαν την ξαφνική πτώση της λίρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Ασίας ως κραχ, τα παράγωγα υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για περαιτέρω πτώση. Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει τώρα περίπου 60% πιθανότητες αποδυνάμωσης της λίρας σε ισοτιμία έναντι του δολαρίου φέτος, από 32% την Παρασκευή. Η στερλίνα είναι 2,9% χαμηλότερα σήμερα στα $1,0545.

Πηγή: Euro2day