You are here

Κρίσιμο το 2018 για την ειρήνευση στο Ν.Σουδάν, σύμφωνα με τους 28 της ΕΕ

16/04/2018 12:32

Καίριας σημασίας για την εξασφάλιση ειρήνης στο Νότιο Σουδάν, θα είναι το 2018 σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Κατά τους 28 η κρισιμότητα έγκειται στο ότι φέτος λήγει η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως ορίζεται στη συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν (ARCSS). Μολονότι η ARCSS παραμένει η βάση για την εν λόγω διαδικασία, οι συνομιλίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα επί τόπου, σημειώνουν οι 28.

Επιπλέον το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και τις σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν προξενήσει τρομακτική ανθρώπινη οδύνη και έχουν αφήσει τη χώρα σε κατάσταση διάλυσης. Στα συμπεράσματα η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στο μέλλον της χώρας και στις ανάγκες του λαού της. Παροτρύνει επίσης όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν να παύσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία με καλή πίστη.

Το Συμβούλιο δηλώνει ότι η ΕΕ παραμένει έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα κατάλληλα μέτρα έναντι όσων παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία.

ΚΥΠΕ