You are here

Κρίσιμος ο δείκτης Ιfo για τις αγορές στην ευρωζώνη

22/03/2004 10:02
Στα στοιχεία του δείκτη Ιfo για το κλίμα στις επιχειρήσεις της Γερμανίας, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αγορών αυτή την εβδομάδα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ευρωζώνη, και παράλληλα πληθαίνουν οι προβλέψεις ότι θα μειωθούν σύντομα τα επιτόκια στην περιοχή.

Φόβοι επενδυτών Οι φόβοι για την ασφάλεια, μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη εξακολουθούν έντονοι, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει πληγεί, γεγονός που κάνει τα στοιχεία για το κλίμα ιδιαίτερα σημαντικά. Η έκθεση του ινστιτούτου Ιfo για τον Μάρτιο δημοσιοποιείται την Παρασκευή, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν δείξει μεγάλη επιδείνωση του κλίματος στις επιχειρήσεις, αυξάνουν οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσοτέρων, ο δείκτης Ιfo θα υποχωρήσει στις 95,95 μονάδες τον Μάρτιο, από 96,4 τον Φεβρουάριο. Την προηγούμενη εβδομάδα, o δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου ΖΕW- που θεωρείται προπομπός του Ιfo- υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω των φόβων για την ασφάλεια, που αναζωπυρώθηκαν μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη. Οι ανησυχίες ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι πιθανότητες μείωσής τους κατά 0,25% μέχρι τον Ιούνιο, είναι 50%. Η αναζωπύρωση των φόβων για την παγκόσμια ασφάλεια οδήγησε τους επενδυτές στα ομόλογα και το ελβετικό φράγκο.

Στις ΗΠΑ δημοσιοποιούνται μεθαύριο τα στοιχεία για τα διαρκή αγαθά, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση κατά 1,3% τον Φεβρουάριο, από μείωση κατά 1,8% τον Ιανουάριο.

Στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών στη χώρα τον ίδιο μήνα, ενώ την Πέμπτη δίνονται στη δημοσιότητα τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2003. Την ίδια ημέρα, αναμένονται τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας, και οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών τον Φεβρουάριο. Όμως, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, τα κρισιμότερα στοιχεία είναι αυτά για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που αναμένονται στις αρχές Απριλίου. «Περιμένουμε ισχυρά στοιχεία από τις ΗΠΑ, και ορισμένα απογοητευτικά στην Ευρώπη. Όμως, θα είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε άνοδο της αγορές στη Γηραιά Ήπειρο», προβλέπει ο Ρολφ Έλγετι, της Commerzbank. Για τις ευρωπαϊκές αγορές, σημαντικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των ομίλων λιανικής Νext, Woolworths, και Ιnditex.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τα κέρδη τους δημοσιοποιούν η Τelecom Ιtalia, η Τelecom Αustria, και η Swisscom. Από τις αεροπορικές εταιρείες, η Lufthansa ανακοινώνει την Πέμπτη τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα, μετά τη «βουτιά» της μετοχής της, που προκάλεσαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην ισπανική πρωτεύουσα. Στον ασφαλιστικό τομέα, τα κέρδη της Swiss Re ανακοινώνονται και αυτά την Πέμπτη.