You are here

Κριτική στην κατασκευή εργοστασίου της Volskwagen στην Τουρκία ασκεί ο Weber

09/10/2019 07:47

Ο  Manfred Weber, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, ασκεί κριτική στην πρόθεση της Volkswagen να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο κοντά στη Σμύρνη, όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Το σχετικό δημοσίευμα που έχει τίτλο  «Η Volkswagen εξοργίζει την ΕΕ με τη συμφωνία της με την Τουρκία», παραθέτει δήλωση του Weber σύμφωνα με τον οποίο «η Volkswagen φέρει και κοινωνική ευθύνη. Ακριβώς λόγω των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί, αν μία επένδυση στην Τουρκία τώρα είναι σωστή».

Ο   Γερμανός πολιτικός   του   CSU   καλεί   την   Επίτροπο  Ανταγωνισμού   της   ΕΕ  Margrethe Vestager  να   ελέγξει   αν   η   Τουρκία   παρέχοντας   βοήθεια   στην   κατασκευή   του σχεδιαζόμενου εργοστασίου της Volkswagen προσκρούει στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σε έγγραφο του ο Weber σημειώνει πως  δεν είναι δυνατόν  «τα κράτη-μέλη μας να δεσμεύονται από αυστηρούς κανόνες για τον ανταγωνισμό και την παροχή βοήθειας, την ώρα που η Τουρκία δίδει βοήθεια για μία παραγωγή, η οποία θα εξαχθεί στην ευρωπαϊκή αγορά».

Η Volkswagen –αναφέρει το περιοδικό- σκοπεύει να κατασκευάζει στην Τουρκία μελλοντικά το Passat και το Skoda Superb, τα οποία θα εξάγονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Πολιτικοί της ΕΕ εικάζουν   ότι   η   κρατική   υποστήριξη   ήταν   ο   καθοριστικός   παράγοντας   για   την απόφαση. Η Volkswagen αρνείται κάτι τέτοιο.

 Η γειτονική Βουλγαρία κατέβαλε επίσης προσπάθειες   για   να   λάβει   το   έργο,   έπρεπε όμως να υπαχθεί σε   περιορισμούς   από   την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς την υπόσχεση παροχής χρηματοδότησης.

 Πάντως και η Τουρκία, υπογραμμίζει το Spiegel,  η οποία συνδέεται με την ΕΕ με την Τελωνειακή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα υποχρεωμένη να τηρεί τους κανόνες του ανταγωνισμού της ΕΕ.

ΚΥΠΕ