You are here

ΚΤ Βελγίου: Δεν βλέπει επανάληψη οικονομικής κρίσης 2008

18/03/2023 14:51

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Πιέρ Βουνς, δήλωσε ότι δεν αναμένει επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 παρά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία που να δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες», δήλωσε ο κ. Βουνς, που είναι επίσης Διοικητής της Βελγικής Κεντρικής Τράπεζας BNB, στη βελγική εφημερίδα L'Echo σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

"Αν κοιτάξετε τις βελγικές τράπεζες, είναι πιο σταθερές από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Γι' αυτό είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης", είπε.

Ο κ. Βουνς είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνει διάκριση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου η πιο ήπια εφαρμογή των κανόνων κεφαλαιοποίησης επέτρεψε σε ορισμένες περιφερειακές τράπεζες να διατρέχουν υψηλότερους επιτοκιακούς κινδύνους από ό,τι θα τους επιτρεπόταν στην Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ της Ευρώπης, όπου οι τράπεζες υπόκεινται σε ορισμένους κανόνες, και των ΗΠΑ, με την Credit Suisse, κατά τη γνώμη μου, να είναι ξεχωριστή περίπτωση», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν βλέπουν ούτε κίνδυνο μετάδοσης ούτε κίνδυνο αστάθειας, κοιτάζοντας τα στοιχεία από μια ορθολογική οπτική γωνία.

Ερωτηθείς για το μέλλον της Credit Suisse, ο κ. Βουνς είπε ότι βλέπει μόνο μια «πολύ χαμηλή» πιθανότητα να χρεοκοπήσει η τράπεζα.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η κατάστασή της δεν είναι κακή από μόνη της, και επίσης, οι ελβετικές αρχές θα παρέμβουν αν χρειαστεί, καθώς πρόκειται για τράπεζα συστημικής σημασίας.