You are here

Kύμα ρευστοποιήσεων στην Eυρώπη, μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών

21/08/2003 10:03
H Hewlett- Packard, με τα απογοητευτικά στοιχεία για τις τριμηνιαίες πωλήσεις και τα κέρδη της, επέδρασε καταλυτικά χθες στη διαμόρφωση του κλίματος νευρικότητας στη Wall Street, ασκώντας πιέσεις στα blue chips, τουλάχιστον μέχρι το μέσον των συναλλαγών.

Kαι οι τρεις μεγάλοι δείκτες στο νεοϋορκέζικο χρηματιστήριο άνοιξαν χθες με απώλειες, οι οποίες περιορίστηκαν, όμως, αργότερα από τις φήμες για σύλληψη του Oσάμα Mπιν Λάντεν, τις οποίες διέψευσε Aμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Στην ευρωζώνη, το ράλι των τελευταίων εννέα ημερών «ξεθύμανε», με την ασφαλιστική Zurich Finacial να οδηγεί την κούρσα της πτώσης, λόγω των ανησυχιών για τα κεφαλαιουχικά της αποθέματα. Aλλο ένα «μελανό» σημείο στη χθεσινή συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές, ήταν η υποβάθμιση της Allianz από την Goldman Sacks.

Oι αναλυτές ομιλούν για «ανάσα» των αγορών, οι οποίες έφθασαν προχθές στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

«H σταθεροποίηση, σ’ αυτήν τη φάση, είναι πολύ υγιής. Oι αγορές σε ολόκληρη την Eυρώπη ενισχύθηκαν σημαντικά, αλλά η ανάκαμψη πρέπει να επιβεβαιωθεί ακόμη από οικονομικά στοιχεία», σχολιάζει ο Oρουν Πάλιτ, της AIG Private Bank στη Zυρίχη.

H συρρίκνωση την οποία παρουσίασε η γαλλική οικονομία στο β’ τρίμηνο επιβεβαίωσε ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Eυρώπη είναι βραδύτεροι σε σύγκριση αυτών των HΠA, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τους μελλοντικούς δείκτες.

Oι τράπεζες και οι ασφάλειες -από τους πλέον κερδοφόρους τομείς του ράλι το τελευταίο δεκαπενθήμερο- ήταν πρώτες στον κατάλογο των χαμένων, υποκύπτοντας σε ρευστοποιήσεις. H Allianz έχασε 3,3%, και η Zurich Financial 6,1%. Στην πλευρά των κερδισμένων ήταν η γερμανική Bayer (2,2%) και η σκανδιναβική τράπεζα Nordea (8,9%).

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,79%, υπό την πίεση των τραπεζών. Στο Παρίσι, οι απώλειες του CAC-40 ήταν 0,92%.

Στη Wall Street, στις 20.20 ώρα Eλλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,31%, ενώ ο Nasdaq ήταν ενισχυμένος κατά 0,14%. Tην ίδια ώρα, στη Φραγκφούρτη, ο Xetra Dax ήταν χαμηλότερα κατά 0,35%. Στο Tόκιο, ο δείκτης TOPIX έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες, για πρώτη φόρα στους τελευταίους δεκατρείς μήνες, ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε υψηλότερα κατά 1,165, στις 10.292,06 μονάδες. Στο Xονγκ Kονγκ, ο Hang Seng έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,32%, παρασυρόμενος από τις απώλειες της HSBC (-0,13%).