You are here

Κυρώσεις σε τέσσερα μέλη της ΚΣΣΕ μετά από διερεύνηση ισχυρισμών διαφθοράς

16/05/2018 14:38

Στην αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων τεσσάρων μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) προχωρά η αρμόδια επιτροπή, καθώς υπέπεσαν σε σοβαρή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας. Μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Ισπανός γερουσιαστής του ΕΛΚ, Πέδρο Αγραμούντ, για τον οποίο οι κυρώσεις έχουν δεκαετή διάρκεια.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Κανονισμού της ΚΣΣΕ εντόπισε ότι τέσσερα μέλη της, που κατονομάζονται στην έκθεση του ανεξάρτητου διερευνητικού σώματος το οποίο συστάθηκε για να εξετάσει τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στη Συνέλευση, παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας.
 
Η Επιτροπή αποφάσισε να προσχωρήσει στην προσωρινή στέρηση ορισμένων δικαιωμάτων των μελών αυτών στη Συνέλευση, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διορίζονται ως εισηγητές, να εκλέγονται σε ορισμένες σημαντικές θέσεις ή να συμμετέχουν σε αποστολές ως παρατηρητές εκλογών.
 
Μετά από ακρόαση στο Παρίσι, την Τρίτη, στην οποία ήταν παρόντα τα τρία από τα τέσσερα μέλη, η επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει επίσης κυρώσεις διετούς διάρκειας στον Σεζάρ Φλορίν Πρέντα (ΕΛΚ, Ρουμανία), στον Σαμάντ Σεΐντοφ (Αζερμπαϊτζάν, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί) και στον Χόρντι Τσούκλα (Ισπανία, Ομάδα Φιλελευθέρων).
 
Στους τέσσερεις, που θα παραμείνουν μέλη της Συνέλευσης με δικαίωμα λόγου, θα απαγορευτεί το δικαίωμα να τοποθετούνται ως εισηγητές και ως παρατηρητές εκλογών, ενώ δεν θα μπορούν να εκλέγονται ως Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι Επιτροπών ή Υποεπιτροπών ή να εκλέγονται στο αξίωμα του Προέδρου της Συνέλευσης.
 
Επίσης, δεν θα μπορούν να εκπροσωπούν τη Συνέλευση ή τις επιτροπές της σε εκδηλώσεις τρίτων μερών, ενώ θα στερηθούν και του δικαιώματος να απευθύνουν ερωτήσεις προς την Επιτροπή Υπουργών.

ΚΥΠΕ