You are here

Λαγκάρντ: Αυξημένη αβεβαιότητα από μετάλλαξη Δέλτα

22/07/2021 16:20

Η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει χαμηλότερα του στόχου, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι το αναθεωρημένο guidance της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζει τη δέσμευση για διατήρηση διευκολυντικής στάσης. Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αυξημένη αβεβαιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η οικονομία είναι σε πορεία για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, η μεταποίηση αναμένεται ισχυρή, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας υποστηρίζει τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη των υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τους όρους χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να είναι σε θέση να μετατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη σε «διαρκή επέκταση και να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθωρισμό».

Kανείς δεν θέλει πρόωρη σύσφιξη, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) ούτε και το TLTRO, ενώ υπήρξαν λίγες διαφωνίες όσον αφορά το νέο guidance.

Σε χαμηλό 3 μηνών υποχωρούν τα ιταλικά yields καθώς εξελίσσεται η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, κατηφορίζοντας 4 μονάδες βάσης, στο 0,65%. Πτώση 5 μονάδων βάσης και για την απόδοση του 10ετούς ισπανικού, που βρίσκεται στο 0,30%. Ανοδικά κινείται το ευρώ κατά 0,3%, με την ισοτιμία στο 1,182 δολάριο.

Πηγή: Euro2day