You are here

Λαγκάρντ: Δεν είναι στον αυτόματο πιλότο η πολιτική της ΕΚΤ

24/01/2020 16:16

Είναι πολύ μικρή η άνοδος του πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Βλέπουμε τον πληθωρισμό να κάνει πάρα πολύ μικρή κίνηση, πραγματικά μικρή», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερα νούμερα για να αλλάξει πραγματικά η εικόνα θεμελιωδώς».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν πρέπει να θεωρούν ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας «παγώνει» μέχρι τα τέλη της αναθεώρησης στρατηγικής. «Το να νομίζει κανείς ότι είναι στον αυτόματο πιλότο, είναι γελοίο», σημείωσε, μιλώντας στο Bloomberg. «Ας δούμε πώς εξελίσσεται η οικονομία».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να υιοθετήσει απλώς τον στόχο του 2% όσον αφορά τον πληθωρισμό και να αφήσει τον στόχο του «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%», που μπορεί να μπερδεύει τους καταναλωτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σημείωσαν από την πλευρά τους δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας μία μέρα μετά την αναθεώρηση στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ολλανδός Klaas Knot και ο Φινλανδός Olli Rehn έστειλαν σήμα για προτίμηση του 2% στόχου.

«Δεν επικοινωνείται εύκολα το κόνσεπτ του “κοντά και χαμηλότερα”. Το αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχουμε είναι ένας στόχος πληθωρισμού που όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο εξηγούν με ίδιους όρους», σημείωσε ο Knot από το Νταβός.

Πηγή: Euro2day