You are here

Λαγκάρντ: Νέα ρίσκα από την αναζωπύρωση της πανδημίας

21/01/2021 16:44

Η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

Όπως διευκρίνισε, η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Η ίδια σημείωσε πως η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει καθοδικά ρίσκα για το οικονομικό outlook βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. 

Στο περιβάλλον αυτό, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, αυτό θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και προσφέροντας ένα μαξιλάρι στην σταθερότητα των τιμών.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, τόνισε η κα. Λαγκάρντ, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία με το βλέμμα σε πιθανές επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό outlook.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% με τρόπο που να ικανοποιεί τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη συμμετρία σε βάθος χρόνου.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

To Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο του 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει. Θα επανεπενδύει τα ποσά  κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης χωρίς να χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια του προγράμματος, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως. Προσθέτει ότι το πρόγραμμα μπορεί να αναπροσαρμοστεί, αν αυτό απαιτηθεί, για τη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού.

Θα συνεχιστεί επίσης η διενέργεια καθαρών αγορών, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Πηγή: Euro2day