You are here

Λάιεν: Μηνύματα αισιοδοξίας για οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ

15/09/2021 12:34

H Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ακόμη μια δοκιμασία χαρακτήρα, αλλά θα περάσει επιτυχώς αυτή τη δοκιμασία, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, αφού η Ένωση πήρε τα μηνύματα από τις προηγούμενες κρίσεις.

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής για την κατάσταση της Ένωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, και δη στην Τουρκία, λέγοντας πως η Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται επί των διαφόρων πτυχών της σχέσης μας με την Τουρκία.

Όσον αφορά το μέλλον σε σχέση με την πανδημία, η κ. φο ντερ Λάιεν  έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση των εμβολιασμών παγκοσμίως και ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ανακοινώνοντας ότι η ΕΕ θα δωρίσει 200 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης του μομέντουμ των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Παρά το ότι, όπως είπε, η ΕΕ είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους στον εμβολιασμό με 70% ανάμεσα στον ενήλικο πληθυσμό της, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «βλέπουμε ανησυχητικές αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμών στην Ένωσή μας».

«Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Έχουμε διασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύρια πρόσθετες δόσεις. Αυτές είναι αρκετές για μας, για την γειτονιά μας, όταν και εφόσον χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Ας κάνουμε όλα τα δυνατά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό (η πανδημία) δεν θα μετατραπεί σε μια πανδημία των ανεμβολίαστων», υπογράμμισε.

Παράλληλα, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι η επόμενη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας της Ένωσης κατά των πανδημιών.

Ένα χρόνο μετά την ανάγκη για κτίσιμο της Ευρωπαϊκής Υγειονομικής Ένωσης, και την κατάθεση των προτάσεων της διεύρυνση των όρων εντολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε και επίσημα την πρόταση για την δημιουργία της Αρχής Ετοιμότητας και Αντίδρασης σε Έκτακτες Υγειονομικές Καταστάσεις (HERA).

Σημείωσε δε ότι η πρόταση για μια νέα αποστολή υγειονομικής ετοιμότητας για την ΕΕ θα συνοδευτεί από επενδύσεις της Team Europe ύψους €50 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2027.

«Για να διασφαλίσουμε ότι κανένας ιός στο μέλλον θα μετατρέψει μια τοπική επιδημία σε μια παγκόσμια πανδημία», είπε.

Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία

Εξάλλου, στην ομιλία της, η κ. φον ντερ Λάιεν έστειλε αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την ανάκαμψη από την πανδημία, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ξεπέρασε τον αντίστοιχο ρυθμό στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις αντίστοιχα δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Σημειώνοντας ότι οι οικονομίες 19 κρατών στην ΕΕ θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ της πανδημίας φέτος και των υπολοίπων κρατών τον επόμενο χρόνο, η Πρόεδρος της Κομισιόν υπέδειξε την ξεκάθαρη διαφορά με την κρίση του 2008, όταν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειάστηκαν 8 χρόνια να επιστρέψουν στα προ τις κρίσης επίπεδα.

Αυτό, σύμφωνα με την Πρόεδρο τα Κομισιόν επιτεύχθηκε, αφού η Ευρώπη «έλαβε τα μαθήματα του παρελθόντος όταν ήμασταν πολύ διαιρεμένοι και αργοπορημένοι».

Αναφέρθηκε στο ταμείο SURE, το οποίο βοήθησε 31 εκατομμύρια εργαζόμενους και 2,5 εκατ, επιχειρήσεις στην ΕΕ κατά την πανδημία, αλλά και στο σχέδιο Next Generation EU το οποίο επενδύει στην βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και την μακροπρόθεσμη ευημερία,όπως είπε.

Ωστόσο, η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις άνισες επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και το αυξημένο χρέος λέγοντας ότι η Κομισιόν να επαναρχίσει το διάλογο για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να δημιουργηθεί συναίνεση για τα επόμενα βήματα αρκετά νωρίτερα του2023. Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί μέχρι το 2023 ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση για αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.

Θα εργαστούμε στις διαφορετικές πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία

Σε σχέση με τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και την Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα στηρίξει τον αφγανικό λαό, προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και ένας λιμός στη χώρα και ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια κατά €100 εκατ.

Σημείωσε εξάλλου ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν σε κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας πριν το τέλος του χρόνου, ενώ θα συγκληθεί από την ίδια και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπό τη γαλλική προεδρία της ΕΕ Σύνοδος Κορυφής για την Άμυνα.

Εξάλλου, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στις εταιρικές σχέσεις της ΕΕ και επανέλαβε τη δέσμευσή της στην πορεία ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και είπε πως τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στις χώρες της περιοχές για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση αυτή.

Αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της μεσογειακής εταιρικής σχέσης για εφαρμογή της νέα Ατζέντας για τη Μεσόγειο. «Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις διαφορετικές πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία».

ΚΥΠΕ