You are here

Λέιν: Πιο μικρές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ στο μέλλον

21/11/2022 13:39

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι μικρότερες από τις πιο πρόσφατες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Όπως θυμίζει το Reuters, με τον πληθωρισμό σε διψήφιο αριθμό, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης μέσα σε μόλις τρεις μήνες από ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Λέιν, η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι μικρότερη από τις αυξήσεις-ρεκόρ των 75 μονάδων βάσης που αποφασίστηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αλλά δεν θα είναι η τελευταία.

«Δεν υπάρχει πλέον μια πλατφόρμα για την εξέταση μιας πολύ μεγάλης αύξησης, όπως αυτή των 75 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Λέιν, σύμφωνα με το MNI. «Όσο περισσότερα έχει ήδη κάνει κάποιος σε σωρευτική βάση, αλλάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε δεδομένης αύξησης».

Είπε ότι η ΕΚΤ δεν σταματά τον κύκλο αυξήσεων, αλλά «προχωράει την κατάλληλη στιγμή σε μικρότερες αυξήσεις» και μειώνει τις θέσεις ομολόγων της, το βασικό μέρος της πολιτικής τόνωσης της τελευταίας δεκαετίας, με «πιο μηχανικό» τρόπο.

Άφησε να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος την επόμενη χρονιά από ό,τι περίμενε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, υπό το φως των πιο αυξημένων τιμών της ενέργειας και των κρατικών ελλειμμάτων, ενώ είπε ότι οι προοπτικές για το 2024-2025 είναι πιο μικτές.

«Για εκείνα τα χρόνια, η πρόβλεψη θα πρέπει να εξισορροπήσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις, για παράδειγμα, στον μισθολογικό μηχανισμό», είπε ο Λέιν. «Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουμε το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που είχαμε στην πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου».

Πηγή: Euro2day