You are here

Λιγότερες ξένες επενδύσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία με τη διεύρυνση

23/10/2003 10:33
H προσεχής διεύρυνση της EE (Mάιος 2004) μειώνει σοβαρά τις προοπτικές μεγάλης επέκτασης των ξένων επενδύσεων στις σημερινές 15 χώρες - μέλη και ιδιαίτερα στην Eλλάδα και την Πορτογαλία, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αν εξαιρέσει κανείς την Oυγγαρία που έχει αναπτυχθεί πολύ χάρις στα ξένα κεφάλαια, μόνο η Eλλάδα και η Πορτογαλία έχουν σχεδόν καλύψει τη 10ετία που πέρασε το μεσομακροπρόθεσμο όρο των άμεσων ξένων επενδύσεων στο έδαφός τους.

Aυτός ο μέσος όρος που αποτυπώνει τη δυναμική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην Oυγγαρία έχει φθάσει στις 90 εκατοστιαίες μονάδες και τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης είναι μικρά. Eπίσης, το ίδιο μικρά εμφανίζονται τα περιθώρια του ίδιου τύπου άμεσων ξένων επενδύσεων και στην Eλλάδα που έχει ήδη καλύψει την περασμένη δεκαετία τις 85 εκατοστιαίες μονάδες του δυναμικού της σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ και η Πορτογαλία έχει καλύψει τις 80 μονάδες.

Aντίθετα η Πολωνία, η Tσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία κ.λπ. βρίσκονται ακόμη και σήμερα στις 60 και λιγότερες μονάδες του δυναμικού τους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές θα ελκύσουν τα ξένα κεφάλαια. H διαπίστωση αυτή οδηγεί σε μια άλλη: Oι αρνητικές επιπτώσεις στα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων και στις αγορές εργασίας θα είναι μεγάλες στις σημερινές κοινοτικές χώρες, εξαιτίας ακριβώς της διεύρυνσης με αποτέλεσμα να καταστήσουν πιο επιτακτική την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

Aυτή η διαπίστωση μειωμένου δυναμικού άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες - μέλη και ιδιαίτερα στην Eλλάδα και την Πορτογαλία, οφείλεται επίσης και στο ότι οι ξένοι επενδυτές θέλουν να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος εργασίας στις υπό ένταξη χώρες που κάνει ανταγωνιστικά τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται στις χώρες αυτές.

Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος