You are here

Λονδίνο: Πέρασε η τροπολογία για ενδεικτικές ψηφοφορίες επί των σεναρίων του

26/03/2019 07:14

Υπέρ της τροπολογίας του Συντηρητικού βουλευτή σερ Όλιβερ Λέτουϊν για τη διενέργεια «ενδεικτικών ψηφοφοριών» επί διαφόρων σεναρίων του Brexit την προσεχή Τετάρτη, τάχθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων σε ψηφοφορία αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Με ψήφους 327 υπέρ και 300 κατά οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανάληψης από τους ίδιους του ελέγχου της κοινοβουλευτικής ατζέντας για τη συγκεκριμένη ημέρα, ώστε να μην μπορέσει η κυβέρνηση να εμποδίσει τις ενδεικτικές ψηφοφορίες.

Η υπερψήφιση της τροπολογίας συνιστά μία ακόμα ήττα για την κυβέρνηση στη διαδικασία του Brexit. Οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν προειδοποιήσει πως η ανάληψη του ελέγχου από τους βουλευτές θα συνιστούσε «συνταγματική ανισορροπία».

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση ώστε να υπερψηφίσουν την τροπολογία υπέβαλαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ, ο υφυπουργός Επιχειρήσεων Ρίτσαρντ Χάρινγκτον και ο υφυπουργός Υγείας Στίβεν Μπράιν. Συνολικά 30 βουλευτές του κυβερνώντος τάχθηκαν κατά της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός Μέι είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δε θεωρεί πως η κυβέρνηση θα δεσμεύεται από την όποια πλειοψηφική απόφαση των βουλευτών την Τετάρτη υπέρ κάποιου εναλλακτικού σχεδίου για το Brexit.

Δεύτερη τροπολογία, της Εργατικής πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ που θα έδινε έγκαιρη ευκαιρία στους βουλευτές να δηλώσουν αν εγκρίνουν το no deal ή αν προτιμούν μία μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50, καταψηφίστηκε με 314 ψήφους έναντι 311.

ΚΥΠΕ