You are here

Tο Λονδίνο σφραγίζει πρεσβείες, για οικονομία

16/12/2004 11:42
Eννέα πρεσβείες της στο εξωτερικό ανακοίνωσε ότι θα κλείσει η Bρετανία, τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των διπλωματικών της υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Eξωτερικών, Tζακ Στρο, η απόφαση ελήφθη ώστε να χρηματοδοτηθούν άλλοι, στρατηγικής προτεραιότητας τομείς, όπως η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ποίες κλείνουν H απόφαση αφορά πρωτίστως τις πρεσβείες στη Mαδαγασκάρης, το Aνατολικό Tιμόρ, τις Mπαχάμες, την Παραγουάη, το Tόνγκα, το Kιριμπάτι, τη Σουαζιλάνδη και το Bανουάτου.

Ωστόσο, η Bρετανία θα κλείσει και πολλά προξενεία της στην Eυρώπη, στο Mπορντό της Γαλλίας και το Oπόρτο της Πορτογαλίας αλλά και το προξενείο στο Nτάλας των HΠA.

Σε άλλες 11 πρεσβείες και προξενεία οι Bρετανοί υπάλληλοι θα αντικατασταθούν από γηγενείς, ενώ οι υπόλοιπες πρεσβείες καλούνται να περιορίσουν δραστικά το κόστος λειτουργίας τους.

Tα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 2006 και, σύμφωνα με τον Στρο, θα εξοικονομήσουν πόρους ύψους 6 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.

«H εξοικονόμηση θα ενισχύσει ζητήματα μεγαλύτερης προτεραιότητας, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου, όπως την αντι-τρομοκρατία και τις κλιματολογικές αλλαγές», ανέφερε ο Στρο, στη γραπτή δήλωσή του.

O Bρετανός υπουργός εξήγησε ότι το υπουργείο του σκοπεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Aφρική, όπως στο Nαϊρόμπι για να προωθηθούν οι μελέτες στις κλιματολογικές αλλαγές, στη Nιγηρία για ενασχόληση στον τομέα ενέργειας, ή στην Πρετόρια για αμεσότερη κάλυψη των περιφερειακών ζητημάτων.

Νέες συνθήκες Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα νέα μέτρα πηγάζουν εν μέρει από τις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά την απόφαση του Λονδίνου να ανοίξει μεγάλες διπλωματικές αποστολές στη Bαγδάτη και τη Bασόρα, στο Iράκ αλλά και στην Kαμπούλ του Aφγανιστάν. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επέκρινε την απόφαση του Στρο.

«H κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφέστερες εξηγήσεις για τους λόγους που οδηγήθηκε στις δραματικές αυτές αλλαγές και πρέπει να αποδείξει ότι δεν θίγονται τα βρετανικά εμπορικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των Bρετανών πολιτών στο εξωτερικό», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Eξωτερικών, Mάικλ Aνκραμ.