You are here

Μ. Βρετανία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής το γ' τρίμηνο

17/10/2003 13:57
Με γκρίζα χρώματα σκιαγραφεί την πορεία του βιομηχανικού κλάδου της Βρετανίας το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας (ΒCC).

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο βιομηχανικός κλάδος στη Βρετανία διανύει την πιο «αδύναμη» περίοδό του από τα τέλη του 2001, ενώ βαθαίνει διαρκώς το «χάσμα» μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών, καθώς ο τριτογενής τομέας εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το βρετανικό επιμελητήριο να κάνει λόγο για «οικονομία δύο ταχυτήτων».

Παράλληλα με την εξασθένιση του βιομηχανικού κλάδου διαπιστώνεται μείωση της απασχόλησης, των πωλήσεων και των εξαγωγών στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέταρτο τρίμηνο του 2001.

Το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2003 οι βιομηχανικές εξαγωγές εμφανίζουν μείωση 2% ενώ η απασχόληση στον κλάδο από –6 που ήταν βελτιώθηκε μόνο οριακά στο –5%, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικά επίπεδα. Το ίδιο διάστημα οι εγχώριες παραγγελίες σημείωσαν μηδενική μεταβολή έναντι αύξησης 9% του προηγούμενου τριμήνου.

Επιφυλακτική είναι η βρετανική εμπορική κοινότητα και για τις προοπτικές ανάκαμψης της αγγλικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2003 δεν φαίνεται να έχει συνέχεια.

Σε αντίθεση με τον βιομηχανικό κλάδο ο τομέας των υπηρεσιών βρίσκεται σε περίοδο άνθησης αφού οι πωλήσεις εμφανίζουν μια αύξηση από 13-26% και το αντίστοιχο ποσοστό για τις παραγγελίες είναι από 9 έως 18%, ενώ βελτιωμένος είναι και ο δείκτης απασχόλησης στον κλάδο.

Η έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου καταλήγει με την επίκληση προς την κυβέρνηση των εργατικών του Τόνι Μπλέρ να συμπεριλάβει στην οικονομική της ατζέντα «πακέτο» μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής βιομηχανίας εν όψει και της παρουσίασης του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν το Νοέμβριο.