You are here

Μ. Βρετανία: Στο 1,3% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

16/12/2003 14:30
Απροσδόκητη πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Νοέμβριο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία αφορούν το νέο δείκτη τιμών καταναλωτή, με βάση το νέο σύστημα μέτρησης που υιοθέτησε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση, όπου το όριο για τον έλεγχο των τιμών, τίθεται στο 2%.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ΟΝS), o «νέος» δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% και διαμορφώθηκε στο 1,3%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στο 1,5%.

Ο νέος δείκτης εξαιρεί φορολογικά κόστη και έξοδα κατοικίας, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ο οποίος, επίσης, υποχώρησε κατά 0,1% διαμορφούμενος στο 2,5%.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία, τη μεγαλύτερη συμβολή στην πτώση του δείκτη είχε ο κλάδος ρουχισμού και υποδημάτων καθώς και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των τιμών στον τομέα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας (θέατρα, χώροι διασκεδάσεως).

Η εξέλιξη αυτή στηρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πιθανή άνοδο των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο άμεσο μέλλον.