You are here

M. Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975 η ανεργία

15/10/2003 14:03
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο για τέταρτο συνεχή μήνα οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη Βρετανία, καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως από το δημόσιο.

Το αποτέλεσμα ήταν το συνολικό ποσοστό της ανεργίας να παραμείνει στο 3,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975. Οι εν λόγω αιτήσεις υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο κατά 1.900 στις 929.800 μετά από πτώση κατά 6.000 τον Αύγουστο.

Το ποσοστό της ανεργίας είναι από τα χαμηλότερα ανάμεσα στις 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7). Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labor Organization), το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5% για το τρίμηνο που έληξε τον Αύγουστο, αμετάβλητο από το τρίμηνο Μαρτίου-Μαϊου. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 9,4% της Γερμανίας και το 6,1% των ΗΠΑ.

Χθες ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Mervin King δεν άφησε κανένα ανοικτό ενδεχόμενο περί αύξησης των επιτοκίων, παρόλο που η αγορά των ομολόγων την προεξοφλεί ήδη, αρχής γενομένης της επόμενης χρονιάς.