You are here

Μάιο χαλαρώσεις στη Γαλλία, αναβάλλει άρση περιορισμών η Σουηδία

22/04/2021 21:54

Τον Μάιο πάει σε χαλαρώσεις η Γαλλία λόγω της κορύφωσης του τρίτου κύματος. Και η Σουηδία αναβάλλει άρση περιορισμών ενώ παντού είναι χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία. Στη Γερμανία καταργείται η σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς.

"Η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται πίσω μας", με "μια ουσιαστική μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις τελευταίες δέκα ημέρες", δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 3 Μαΐου και την πιθανή επανέναρξη των μη απαραίτητων επιχειρήσεων από τα μέσα Μαΐου.

Όπως είπε ο Καστέξ καταγράφεται μια βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, τρεις εβδομάδες μετά την είσοδο της χώρας στο τρίτο lockdown για τον έλεγχο εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες 24 ώρες η Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατέγραψε 34.318 κρούσματα και 283 θανάτους εξαιτίας της Covid-19.

Η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 είναι πιθανό να καταστεί εφικτή τον Ιούνιο στη Γερμανία, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εφόσον, όπως διευκρίνισε, τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των παραγγελιών εμβολίων.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχε προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ήδη από το τέλος Μαΐου. 

Τη σειρά προτεραιότητας -μόνο σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca- καταργεί αύριο και το κρατίδιο του Βερολίνου, μετά την Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

Η Σουηδία θα αναβάλει το αρχικό σχέδιό της να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς κατά της Covid-19, εξαιτίας του υψηλού αριθμού νέων μολύνσεων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή άνοιξη.

Ο Λεβέν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν υπομονή λίγο ακόμη, όμως τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού σημαίνει πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό, από την έναρξη της πανδημίας στην Αυστρία, πριν από 14 μήνες, ξεπέρασαν πλέον τους 10.000,  όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη.

10.026 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους έως τώρα, μετά από μόλυνση. Ο πρώτος θάνατος από Covid-19 στην Αυστρία συνέβη στις 12 Μαρτίου 2020, και στις ακριβώς 406 ημέρες από τότε, καθημερινά προστίθενται κατά μέσο όρο, περισσότεροι από 24 θάνατοι -- μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέληξαν 29 άνθρωποι.

Τα νοσοκομεία στην Τυνησία έχουν ξεμείνει από κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μεσούσης της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, έγινε γνωστό σήμερα από ένα μέλος της ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής, που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Ο Αμεναλάχ Μεσάντι είπε στο Reuters ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, εξαιτίας του πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία. Η επιστημονική επιτροπή εξετάζει εάν θα συστήσει άλλο ένα κλείσιμο των συνόρων, προκειμένου να αποφύγει τη διασπορά μιας άλλης παραλλαγής, εκείνης που ταυτοποίηθηκε πρώτα στη Βραζιλία, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Η Τυνησία είχε κλείσει για σύντομο χρονικό διάστημα τα σύνορά της στο πρώτο κύμα της πανδημίας.