You are here

Μακρόν και Μέρκελ υπέγραψαν ιστορική συμφωνία γαλλο-γερμανικής φιλίας

22/01/2019 17:49

Ακριβώς 56 χρόνια μετά τη συμφωνία του Ελυζέ, στην αυτοκρατορική αίθουσα του δημαρχείου της γερμανικής πόλης Άαχεν, η Καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι συνθήκη γερμανο-γαλλικής φιλίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών, στις προτάσεις που έγιναν το 2017 από τον Εμανουέλ Μακρόν για επανεκκίνηση της Ευρώπης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως «θα δουλέψουμε σκληρά για να γεμίσουμε με ζωή τη συμφωνία αυτή», ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για «κοινές ρίζες» και για μια συμφωνία που «είναι βαθιά δημοκρατική, δίχως ηγεμονισμούς». Πρόσθεσε δε πως «αγαπάμε τις πατρίδες μας, αλλά αγαπάμε και την Ευρώπη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε τη συμφωνία του Άαχεν την «ασπίδα που θα υπερασπισθεί την Ευρώπη».

Στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας, υπήρξε μικρή διαδήλωση 100 περίπου ατόμων με κίτρινα γιλέκα, που ταξίδεψαν από την Γαλλία στο Άαχεν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Μαζί τους και κάποιοι Γερμανοί ακροδεξιοί, που φώναζαν το σύνθημα «Στην γκιλοτίνα, στην γκιλοτίνα».

Το σύμφωνο του Άαχεν, προβλέπει ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σε τομείς όπως η οικονομία, η κοινή άμυνα και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία ενός εντελώς ελεύθερου γαλλο-γερμανικού οικονομικού χώρου, όπου δεν θα υφίστανται καθόλου γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ θα υπάρχουν κοινοί κανόνες μεταξύ των δύο κρατών για την εξαγωγή αμυντικού υλικού.

Να σημειωθεί πως η συνθήκη του Ελυζέ που υπογράφηκε το 1963 μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, από τον Πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον Γερμανό Καγκελάριο, Κόνραντ Αντενάουερ, έθεσε τέρμα σε μια αιματηρή εχθρότητα πολλών αιώνων μεταξύ των δύο χωρών και τις τις βάσεις του γαλλο-γερμανικού άξονα που μέχρι σήμερα ηγείται της ΕΕ.

ΚΥΠΕ