You are here

Μακρόν: Οι προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας

19/01/2022 17:48

Γύρω από τις πυλώνες τριών «υποσχέσεων» της Ευρώπης για το μέλλον, σε σχέση με τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ειρήνη, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Τετάρτης στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως η δημοκρατία μπορεί να έχει νέα ζωή στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια, όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου μπορούν να χάσουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου.
 
Ωστόσο, πρόσθεσε, η διαχείριση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες έδειξε πως η διαχείριση της πανδημίας από τις ελεύθερες κοινωνίες του κόσμου, με κοινοβουλευτικό διάλογο, ελευθερία του Τύπου και ανοιχτή επιστημονική έρευνα, μπορεί να προστατέψει τους πολίτες με καλύτερο τρόπο από τα αυταρχικά κράτη.
 
Σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δουλέψει για την προστασία της δημοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω της συζήτησης στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο πάγιο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενίσχυση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του σώματος.
 
Υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο που παίζει το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και του γεγονότος πως πρόκειται για αρχές στις οποίες συμφώνησαν τα κράτη μέλη πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα αμφισβητούνται.
 
Το κράτος δικαίου, τόνισε, δεν είναι απλά κάτι που αφορά μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά «αποτέλεσμα της κοινής μας ιστορίας» και των επαναστάσεων που έγιναν στην Ευρώπη, με την πρόσκληση να είναι να πειστούν ξανά οι μερίδες των λαών της Ευρώπης που έχουν απομακρυνθεί.
 
Αναφερόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας καλύτερων θέσεων εργασίας, της ισότητας στην αμοιβή μεταξύ γυναικών και αντρών, την προστασία των δικαιωμάτων όσων εργοδοτούνται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και στον στόχο της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων, ο κ. Μακρόν ανέφερε πως αυτά δεν είναι απλά λόγια αλλά το αντικείμενο νομοθετικών πράξεων που θα προωθηθούν στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας τους επόμενους μήνες.
 
Κάτω από την επικεφαλίδα της υπόσχεσης της Ευρώπης για πρόοδο, ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής μετάβασης και της ασφάλειας και στο πώς η απάντηση και στις τρεις περνά μέσα από τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την ΕΕ.
 
Όσον αφορά το κλίμα, αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η παγκόσμια κοινότητα με τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 και στη συνέχεια αναλήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το πώς αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω του εμπορικού τομέα.
 
Όσον αφορά τη ψηφιακή μετάβαση, έκανε λόγο για διπλή πρόκληση για την άνθιση μιας κοινής ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς μεγάλης κλίμακας, στην οποία όμως να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα και οι ελευθερίες και να υπάρχει αποτελεσματική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους αλλά και αποτροπή των μεγάλων παιχτών από το να καταχραστούν τη θέση τους.
 
Όσον αφορά την ασφάλεια, ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και τα εξωτερικά της σύνορα σε έναν δύσκολο κόσμο κυβερνοεπιθέσεων και παράτυπης μετανάστευσης.
 
Σε σχέση με τη μετανάστευση αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του Σένγκεν, της υποδοχής των μεταναστών με τον σωστό τρόπο και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, μέσω και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
 
Ειδικότερα στον τομέα της άμυνας, ανέφερε ότι χρειάζεται μια προληπτική προσέγγιση και ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
 
Τέλος, όσον αφορά την υπόσχεση της Ευρώπης για διασφάλιση της Ειρήνης, αναφέρθηκε εκτενώς στην προοπτική μιας νέας σχέσης με την Αφρική, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής με την Αφρικανική Ένωση τον Φεβρουάριο, και τις προοπτικές να τεθούν οι σχέσεις σε νέα βάση.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη η Ευρώπη να μη γυρίσει τη πλάτη στα Δυτικά Βαλκάνια, και επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναδιαμόρφωσης της διαδικασίας ένταξης ώστε να δοθεί μια καθαρή προοπτική ένταξης στις χώρες αυτές και ώστε το μελλοντικό σχήμα της Ευρώπης να δημιουργηθεί μέσω κανόνων.
 
Αναφορικά με τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε πως θα πρέπει να επανέλθουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, φτάνει η βρετανική Κυβέρνηση να παραμείνει εποικοδομητική σε θέματα όπως τα δικαιώματα στην αλιεία και το πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας.
 
Μιλώντας για την ανάγκη συλλογικής ασφάλειας και διαλόγου με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις της για διάλογο και να διασφαλίσει πως θα γίνονται σεβαστές.
 
Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι μια νέα ευρωπαϊκή τάξη στη βάση αρχών και κανόνων, όπως αυτούς που συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία πριν τρεις δεκαετίες και περιλαμβάνουν το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και το τέλος των σφαιρών επιρροής.