You are here

Μάλμστρομ: Ανούσια και παράνομη η πιθανή δασμολόγηση ευρωπαϊκών εισαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

20/07/2018 06:50

Ανούσια και παράνομη χαρακτήρισε την διαφαινόμενη πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε "ευρωπαϊκά αυτοκίνητα", η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου Σεσίλια Μάλμστομ, εξηγώντας σήμερα στο κοινό συνέδριο του German Marsal Fund ότι στην πράξη πολλά από αυτά τα οχήματα κατασκευάζονται στις ίδιες τις ΗΠΑ.

"Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πλατφόρμα για την εξαγωγή σε άλλες χώρες - ακόμη και πίσω στην Ευρώπη! Για παράδειγμα, το μοντέλο BMW X5 κατασκευάζεται μόνο σε ένα μέρος σε ολόκληρο τον κόσμο, και αυτή είναι η Νότια Καρολίνα", δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Μάλμστομ.

"Ας θυμηθούμε επίσης ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν το ζήτησαν. Ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Γιατί; Επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ είναι στενά ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού - και όχι μόνο στη Βόρεια Αμερική", ξεκαθάρισε η Σεσίλια Μάλμσρτομ και προειδοποίησε οτι "η εξαφάνιση αυτών των αλυσίδων εφοδιασμού θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη παραγωγή, λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ - επομένως, τα δασμολογικά μέτρα για τα αυτοκίνητα δεν είναι ούτε επιθυμητά ούτε δικαιολογημένα".

"Στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται για μια παράνομη κίνηση για να επιτύχει μόχλευση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις", είπε η Επίτροπος.

"Η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ βγάζουν περισσότερα χρήματα με το που συνεργάζονται με την ΕΕ απ `ό, τι με οποιονδήποτε άλλον", τόνισε.

«Είμαστε ο κορυφαίος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές", είπε. "Αγοράζουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών κάθε χρόνο. Στο υπερατλαντικό εμπόριο υπηρεσιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλεόνασμα", εξήγησε.

"Την επόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και εγώ θα ταξιδέψουμε στην Ουάσινγκτον, θα το πράξουμε στο πνεύμα της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και θέλουμε να βρούμε λύσεις για να αποκλείσουμε την παρούσα κατάσταση και να την αποτρέψουμε από την επιδείνωση", ανακοίνωσε. "Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε ξανά για να προωθήσουμε ένα θετικό, αμοιβαία επωφελές εμπορικό πρόγραμμα".

Η ΕΕ έχει προ ενός μήνα ανακοινώσει ότι θα απαντήσει με νέες εμπορικές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, είτε πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο είτε όχι.

ΚΥΠΕ