You are here

Με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου θα παραστεί η ΕΕ στην 74η Γενική Συνέλευση των ΗΕ

20/09/2019 14:17

Με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου θα παραστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Νέα Υόρκη για την 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα και οι εκπρόσωποί της θα φιλοξενήσουν και θα συμμετάσχουν σε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες. Στόχος της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν είναι να ενώσει τις δυνάμεις της με εταίρους υπέρ της πολυμέρειας για να προασπίσει και να προωθήσει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να στηρίξει την ειρήνη και τη δημοκρατία, να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη και να παραμείνει δίπλα- χρειάζονται σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, ο πρώτος Αντιπρόεδρος Frans Timmermans και η Ύπατη Εκπρόσωπος  Federica Mogherini θα ξεκινήσουν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΕ.

Τη Δευτέρα ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Timmermans και ο Επίτροπος Miguel Arias Cañete θα προσχωρήσουν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική ακολουθώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 40% και σχετικά με την πρόοδο της ΕΕ στην ανάπτυξη στρατηγικής για την ουδετερότητα του κλίματος.

Την Τρίτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος Timmermans μαζί με τον Επίτροπο Neven Mimica θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ κατά την πρώτη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης από την έγκριση της Ατζέντας του 2030 το 2015 για να απαιτήσει πιο φιλόδοξη και ταχύτερη δράση για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 .

Την Τρίτη, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Timmermans και η Ύπατη Εκπρόσωπο Mogherini θα παραστούν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον η ΕΕ θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων εμβληματικών δραστηριοτήτων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ο Επίτροπος Arias Cañete θα φιλοξενήσει την υπουργική συνάντηση της Συμμαχίας Υψηλών Στόχων στις 22 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος Mogherini μαζί με την UNICEF θα ξεκινήσουν την παγκόσμια εκστρατεία για την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού που ονομάζεται #TheRealChallenge. Το απόγευμα, ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα φιλοξενήσει μαζί με το Βέλγιο και την UNICEF την εκδήλωση "Σταματήστε τον πόλεμο στα παιδιά". Την ίδια μέρα, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μιλήσει κατά τη δέκατη Παγκόσμια Συνάντηση Ολομέλειας του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Αντιτρομοκρατία. Η συνάντηση θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να γίνει απολογισμός των προσπαθειών και των επιτευγμάτων του Φόρουμ σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την πρόληψη, καταπολέμηση και δίωξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Ακόμη από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Karmenu Vella θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το Πρωτάθλημα για τη Φύση, καθώς και άλλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, δείχνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί σε λύσεις για την αλλαγή του κλίματος, να σταματήσει και να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να αντιμετωπίσει τη σχέση μεταξύ ωκεανών και κλιματικής αλλαγής.

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ θα φιλοξενήσει την έκτη εκδήλωση υψηλού επιπέδου σχετικά με την κρίση της Συρίας υπό την προεδρία της Mogherini και του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της ΕΕ και τη διεθνή στήριξη σε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας τις ανθρωπιστικές και ανθεκτικές ανάγκες των ατόμων που πλήττονται από την κρίση στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα φιλοξενήσει εκδήλωση σχετικά με τη διαφύλαξη του ανθρωπιστικού χώρου στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών καθεστώτων και των καθεστώτων κυρώσεων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος Mogherini θα φιλοξενήσει, μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet και τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Eamon Gilmore, εκδήλωση της πρωτοβουλίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αυτό το έτος θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση της ποιότητας ζωής μέσω των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στον κόσμο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος Neven Mimica θα φιλοξενήσουν εκδήλωση σχετικά με την πρωτοβουλία ΕΕ-ΟΗΕ  με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Ακόμη, στις 22 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Επίτροπος Vytenis Andriukaitis θα συμμετάσχει σε ηγέτες στην εκδήλωση Walk the Talk: Η Υγεία για όλους που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο Central Park. Η Ύπατη Εκπρόσωπος Mogherini θα συναντηθεί με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων για δείπνο εργασίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Andriukaitis θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την κάλυψη της καθολικής υγείας. Την ίδια ημέρα, η Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα θα συγκληθεί για να αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση στη χώρα. Μετά τη συνάντηση αυτή, η Mogherini θα προεδρεύσει της παραδοσιακής άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Το ίδιο βράδυ, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Timmermans, μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο  Mogherini, θα ανοίξουν την ετήσια υποδοχή της ΕΕ.

Τέλος η Ύπατη Εκπρόσωπος, η Επίτροπος Cecilia Malmström και ο Επίτροπος Pierre Moscovici θα παραστούν στο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ του Bloomberg στις 25 Σεπτεμβρίου. Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Mimica θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στο διάλογο υψηλού επιπέδου για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης μιας υπουργικής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρωτοπόρες χώρες σχετικά με τα Ολοκληρωμένα Εθνικά Πλαίσια Χρηματοδότησης για την υποστήριξη της υλοποίησης των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης και την ίδια μέρα, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει σε μια υπουργική εκδήλωση επικεντρωμένη στη λογοδοσία για εγκλήματα εγκλήματος που διέπραξε η DAESH. Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος Mimica θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση των επικεφαλής διαπραγματευτών μετά το Κοτονού για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με 79 χώρες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

ΚΥΠΕ