You are here

Με «γεμάτη» ατζέντα το ΕΚ στην προτελευταία ολομέλεια, κυριαρχεί το Brexit

26/03/2019 09:04

Με την πιο πυκνή ατζέντα από την αρχή της περιόδου, τις τελευταίες ευρωεκλογές το 2014, άρχισε χθες η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η προτελευταία πριν την 26η Μαΐου και τις ευρωπαϊκές εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί για άλλη μια φορά.
 
Στην χθεσινή ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων του σώματος, σημειώθηκε ότι η συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει αύριο Τετάρτη. Σημειώθηκε επίσης ότι το Συμβούλιο Κορυφής έδωσε δύο ημερομηνίες για το Brexit, την 22α Μαΐου εάν η βρετανική Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός συμφωνημένου Brexit και την 12η Απριλίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνημένο Brexit καθώς είναι η τελευταία που τεχνικά οι Βρετανοί μπορούν να ολοκληρώσουν εκλογές.
 
Σημαντική για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα που πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφισθεί μετά από 3 χρόνια και την προσωρινή συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του σώματος και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συζήτηση θα γίνει σήμερα, Τρίτη το πρωί και η ψηφοφορία γύρω στις 12.30, τοπική ώρα. Πρόκειται για ένα νομοθετικό φάκελο για τον οποίο έγιναν οι περισσότερες συζητήσεις και παρεμβάσεις από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΕΚ να χαρακτηρίζει το θέμα περίπλοκο αλλά και σημαντικό.
 
Συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει επίσης για το θέμα της απαγόρευσης των πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια και  οι ωτοασπίδες από το 2021. Στόχος είναι να συλλεχθεί το 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029 και να μειωθούν κατά 70% τα πλαστικά που ρυπαίνουν τους ωκεανούς. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.
 
Την Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία που αφορά την μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά μέχρι το 2030
 
Σήμερα Τρίτη το Ευρωκοινοβούλιο θα προχωρήσει στην ψήφιση του τερματισμού της εναλλαγής της ώρας σε θερινή και χειμερινή που θα αρχίσει να ισχύει το 2021. Στην ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΕΚ τονίσθηκε ότι για το θέμα αυτό δεν υπάρχει συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόκειται για κίνηση του ΕΚ που υιοθετεί μόνο του τη θέση αυτή. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και πάλι μετά τις Ευρωεκλογές και την νέα σύνθεση του ΕΚ καθώς δεν αναμένεται να λάβει σχετική απόφαση μέχρι το τέλος Μαΐου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί του θέματος.
 
To EK ψηφίζει επίσης νέους κανόνες για μια ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού για μια ενέργεια «καθαρή και φιλική στον καταναλωτή».
 
Το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει ακόμη υιοθετώντας έναν οδικό χάρτη για την αναμόρφωση της φορολογίας και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ειδική επιτροπή (TAX3) που συστάθηκε την 1η Μαρτίου 2018, μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις μέσω LuxLeaks Panama papers, Football leaks και Paradise papers, και αφορούν το οικονομικό έγκλημα, την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.
 
Η έκθεση προς την Ολομέλεια του ΕΚ κατονομάζει 7 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρο, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία) για πρακτικές που τα καθιστούν εν δυνάμει φορολογικούς παραδείσους και καλεί σε τερματισμό των προγραμμάτων «χρυσής βίζας».

ΚΥΠΕ