You are here

Με Ιρλανδία, Πορτογαλία, εμβάθυνση και προϋπολογισμό οι συνεδριάσεις του eurogroup και του ecofin

11/02/2019 13:43

Με τα πορίσματα της επιτήρησης για Ιρλανδία και Πορτογαλία, αλλά και την εμβάθυνση της ευρωζώνης και τον προϋπολογισμό, ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, τις εργασίες του το eurogroup, στο οποίο την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι Έττινγκερ και Μοκσοβισί.

Αναλυτικά, το eurogroup θα συζητήσει τα κύρια πορίσματα των αποστολών επιτήρησης μετά το πρόγραμμα της Koμισιόν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα συζητήσει τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ με βάση τις χειμερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν και οι Υπουργοί θα προβούν επίσης σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την υποψηφιότητα για την επερχόμενη κενή θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη συνέχεια, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει σε μια περιεκτική μορφή (27 Κ-Μ), όπου ο Επίτροπος Έττινκγερ θα συμμετάσχει στη συνάντηση για να συζητήσει την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ακολουθώντας τα συμπεράσματα της Συνόδου του Δεκεμβρίου του 2018.

Ακολούθως, στη συνεδρίαση ECOFIN του αύριο, οι 28 αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής χρηματοπιστωτικής εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μια βασική πρωτοβουλία για την Ένωση Κεφαλαιαγοράς, την οποία πρότεινε η Κομισιόν το Σεπτέμβριο του 2017 και συμπληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης την πρόσφατη πρωτοβουλία της Κομισιόν που αποσκοπεί στην έναρξη της συζήτησης σχετικά με τη σταδιακή μετάβαση σε "πιο αποτελεσματική και δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων" στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Κομισιόν για το 2018 και το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει σύσταση για το διορισμό νέου μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανάλογα με το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας. Τέλος ο Επίτροπος Έττινγκερ θα συμμετάσχει στο ECOFIN για θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπου το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020 και σύσταση για την απαλλαγή του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017.

ΚΥΠΕ