You are here

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία την πρόταση της Κομισιόν

27/05/2020 17:28

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία την πρόταση της Κομισιόν για το νέο ταμείο ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ολλανδικές διπλωματικές πηγές που περιέγραψαν τις θέσεις των τεσσάρων χωρών: "η θέση μας είναι γνωστή: το σημείο εκκίνησης είναι ότι οι Κάτω Χώρες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και θέλουν να συνεργαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της κρίσης. Θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που ενισχύει τα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της. Οι τρέχουσες προτάσεις δημοσιεύθηκαν μόλις τώρα. Δεδομένου του μεγέθους του πακέτου, είναι πολύ νωρίς για ουσιαστική ανάλυση".

Σημειώνεται ότι "σε αυτήν την ανάλυση, οι αρχές που διατυπώνονται στο έγγραφο της Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και  Δανίας θα ηγηθούν (ένας σύγχρονος προϋπολογισμός της ΕΕ, προσωρινός χαρακτήρας, δάνεια για δάνεια, χωρίς αμοιβαιοποίηση χρέους, με μεταρρυθμίσεις). Δεν θέλουμε να επικεντρωθούμε στη βραχυπρόθεσμη ευελιξία αλλά σε μια διαρκή ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εσωτερικής αγοράς".

"Οι θέσεις μας απέχουν πολύ  και  αυτό είναι θέμα για την απαιτούμενη ομοφωνία. Έτσι οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η πρόταση θα είναι το τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων", σημειώνουν.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι "η Κομισιόν απέφυγε οποιεσδήποτε δύσκολες αποφάσεις ή συμβιβασμούς σε αυτό το στάδιο" και "ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες θα έχουν σημαντικά ζητήματα  στις προσπάθειές τους να επιτύχουν έναν αποδεκτό συμβιβασμό γρήγορα. Η σχέση μεταξύ ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της εσωτερικής αγοράς στην πρόταση δεν είναι ανεπτυγμένη αρκετά και δεν ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες".