You are here

Μεγάλη μείωση του ΑΕΠ και υψηλή ανεργία λόγω πανδημίας προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας

06/08/2020 12:05

Συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 9,5% το τρέχον έτος λόγω πανδημίας προβλέπει η Τράπεζα της  Αγγλίας στη νεότερη έκθεσή της.

Εφόσον η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα πρόκειται για τη χειρότερη ετήσια οικονομική επίδοση εδώ και 99 χρόνια.

Παρόλα αυτά, η εκτίμηση είναι ηπιότερη σε σύγκριση με την πρόβλεψη περί μείωσης του ΑΕΠ κατά 14% που είχε κάνει το Μάιο η κεντρική τράπεζα, η οποία θα ήταν η χειρότερη επί περισσότερο από τρεις αιώνες, από το 1709.

Το 2021 προβλέπεται πλέον ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 9%, ποσοστό χαμηλότερο της αρχικής πρόβλεψης περί ρυθμού ανάπτυξης 15%.

Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα με την εκτίμηση του Μαΐου περί ανάκτησης του χαμένου οικονομικού εδάφους «εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2021», τώρα η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί πως η πλήρης αποκατάσταση από τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού δεν θα επέλθει τουλάχιστον πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 7,5% στο τέλος του 2020, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την πιο πρόσφατη μέτρηση του 3,9%, αλλά χαμηλότερο από την πρόβλεψη του Μαΐου περί ανεργίας στο 10%.

Ήδη με βάση στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής είναι γνωστό πως 649.000 εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν εκτός μισθολογίου των εταιρειών που τους απασχολούσαν στο διάστημα από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, την περίοδο δηλαδή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Έρευνα της Daily Mail με βάση τις ανακοινώσεις άνω των 100 βρετανικών εταιρειών από την αρχή της πανδημίας και έπειτα καταδεικνύει ότι 135.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ή βρίσκονται υπό απειλή. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι πρόκειται για «οικονομικό Αρμαγεδώνα» και για «λουτρό αίματος» στην αγορά εργασίας της Βρετανίας.

Στη νεότερη σχετική ανακοίνωση, η μεγάλη εταιρεία πώλησης βιβλίων, ψιλικών και γραφικής ύλης WH Smith προανήγγειλε την Τετάρτη απόλυση 1.500 υπαλλήλων, κυρίως στα εκατοντάδες καταστήματα που διατηρεί σε σταθμούς τρένων και σε αεροδρόμια, λόγω ραγδαίας μείωσης του επιβατικού κοινού.

Επίσης, το γνωστό γραφείο στοιχημάτων William Hill ανακοίνωσε πως θα κλείσει 119 από τα καταστήματά του λόγω έλλειψης πελατών.

Μέσα στην εβδομάδα συνολικά 6.350 απολύσεις προανήγγειλαν επίσης η αλυσίδα ένδυσης M&Co, ο ξενοδοχειακός όμιλος LGH, τα εστιατόρια Pizza Express, η αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Curry’s PC World, το ταξιδιωτικό γραφείο Hays Travel που είχε αγοράσει την Thomas Cook μετά από την πτώχευση του ιστορικού οργανισμού και η εταιρεία αθλητικής ένδυσης DW Sports.

Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας στα επίπεδα προ πανδημίας δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2022, ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας ψήφισε ομοφώνως, εξάλλου, να διατηρηθεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Οι νεότερες προγνώσεις αναφέρουν επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να πέσει υπό του μηδενός τον τρέχοντα μήνα, πριν επιστρέψει στο στόχο του 2% την επόμενη διετία.

ΚΥΠΕ