You are here

Το μεγαλύτερο σερί πτώσης για τα εισοδήματα στη Βρετανία

30/06/2022 10:47

Για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο υποχώρησαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2022, προχωρώντας στη μεγαλύτερη περίοδο πτώσης από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία το 1955, καθώς η κρίση του κόστους ζωής επιδεινώθηκε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τα εισοδήματα ήταν 1,3% χαμηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις των φόρων και των λογαριασμών ενέργειας του Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, στα 51,7 δισ. λίρες (62,8 δισ. δολάρια) ή 8,3% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας το πρώτο τρίμηνο. Ήταν το μεγαλύτερο έλλειμμα σε τριμηνιαία βάση, επίσης από το 1955.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δήλωσε ότι τα στοιχεία υπόκεινται σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα από ό,τι συνήθως, λόγω του αντίκτυπου των αλλαγών στη συλλογή δεδομένων μετά το Brexit όσον αφορά το εμπόριο εισαγωγών αγαθών και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στοιχεία που διερευνώνται. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα λίγο κάτω από 40 δισ. λίρες.

Η ONS ανέφερε επίσης ότι η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε με τον ίδιο ρυθμό που έδειχνε η προηγούμενη εκτίμηση τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, όταν το κοινό δεν είχε ακόμη αισθανθεί τις επιπτώσεις της αύξησης του πληθωρισμού που απειλεί τώρα να προκαλέσει ύφεση.

Το ΑΕΠ στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πηγή: Euro2day