You are here

Μέι: Ο Τραμπ μου είπε να μηνύσω την ΕΕ

16/07/2018 07:06

Στην αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ της είχε πει να μηνύσει την ΕΕ προέβη η Τερέζα Μέι σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του BBC.
 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τσέκερς ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε πει πως είχε κάνει μία πρόταση στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις Βρυξέλλες, την οποία όμως η κα Μέι απέρριψε. «Καταλαβαίνω ότι ίσως τη βρήκε λίγο άγρια», είχε σχολιάσει ο Πρόεδρος Τραμπ.
 
Ερωτηθείσα σχετικά η κα Μέι είπε το πρωί της Κυριακής: «Μου είπε ότι θα έπρεπε να μηνύσω την ΕΕ, όχι να μπω σε διαπραγματεύσεις μαζί τους, να τους μηνύσω».
 
Αφού χαμογέλασε πρόσθεσε ότι η Βρετανία τελικά διαπραγματεύεται με την ΕΕ. Έσπευσε δε να συμπληρώσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος της είπε επίσης: «Μη φύγεις (από τις διαπραγματεύσεις) διότι μετά θα έχεις κολλήσει».
 
Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Μέι απευθύνει με άρθρο στη Mail on Sunday προειδοποίηση προς τους βουλευτές της, τόσο τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit όσο και τους πιο ένθερμους πολέμιους αυτού, να αποδεχθούν την πρότασή της για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, διότι «δεν υπάρχει άλλη λειτουργική εναλλακτική μελλοντική εμπορική σχέση».
 
Η παρέμβασή της ακολουθεί έμμεσες και άμεσες προειδοποιήσεις από τους Brexiteers βουλευτές της ότι πρέπει να αλλάξει η προσέγγισή της που λογίζεται ως υπέρ ενός μάλλον «μαλακού» Brexit, όπως παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα με τη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης, αλλιώς θα αντιμετωπίσει κίνηση πρόταση δυσπιστίας για την ηγεσία του κόμματος και της χώρας.
 
«Αυτή είναι η κλίμακα της ευκαιρίας μπροστά μας και το μήνυμά μου στη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι απλό: πρέπει να κρατήσουμε τα μάτια μας πάνω στο βραβείο. Αν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς Brexit», αναφέρει το άρθρο της Πρωθυπουργού σε μια σαφή έκκληση προς τους Brexiteers τη στηρίξουν.
 
«Τώρα είναι ώρα να είμαστε πρακτικοί και πραγματιστές – να στηρίξουμε το σχέδιό μας για να βγάλουμε τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους και να υλοποιήσουμε τη βούληση του βρετανικού λαού», συμπληρώνει η κα Μέι.
 
Από την άλλη πλευρά, απευθυνόμενη κυρίως προς τους ευρωπαϊστές, προειδοποιεί ότι αν δε στηριχθεί το σχέδιό της υπάρχει κίνδυνος ενός άτακτου Brexit και απώλειας ισχύος περισσότερων των 40 εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, μέσω της ΕΕ.
 
Παρόλα αυτά, ο παραιτηθείς Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επιτίθεται στην κα Μέι με δικό του άρθρο στους Sunday Times. Όπως σχολιάζει, είναι ένας «εντυπωσιακά ανειλικρινής ισχυρισμός» το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για τη μελλοντική εμπορική σχέση, παραπέμποντας σε πρόταση που είχε συντάξει το υπουργείο του.
 
Κατά του σχεδίου της Τερέζα Μέι, όπως συμφωνήθηκε στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο του Τσέκερς προ δέκα ημερών, αρθρογραφούν ή μιλούν επίσης στις κυριακάτικες εφημερίδες ο παραιτηθείς Υφυπουργός Brexit Στιβ Μπέικερ αλλά και ο λόρδος Μάντελσον, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Μπλερ και φιλοευρωπαίος πολιτικός.
 
Το άρθρο της Τερέζα Μέι λίγο πριν διεξαχθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, μία σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών επί τροπολογιών στα νομοσχέδια περί Εμπορίου και περί Τελωνειακών Υποθέσεων, τα οποία συνδέονται με την πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Βουλευτές και από τις δύο άκρες του φάσματος του Brexit έχουν υποβάλει αυτές τις τροπολογίες με σκοπό να διαταράξουν τα κυβερνητικά σχέδια. Μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο οι Εργατικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης θα αποφασίσουν να συμπράξουν με τους πιο σκληρούς Brexiteers των Συντηρητικών ώστε να ηττηθεί η κα Μέι, μία ήττα που κατά ορισμένους αναλυτές θα μπορούσε να απειλήσει την κυβερνητική σταθερότητα.
 
Όλα αυτά την ώρα που οι Sunday Times αναφέρουν πως δύο ακόμα υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης και πως η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος έχει λάβει 40 από τις 48 επιστολές βουλευτών που απαιτούνται για να ξεκινήσει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την Πρωθυπουργό.

ΚΥΠΕ