You are here

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20/10/2003 11:08
Η μπόρα των αιχμών Σνόου για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πέρασε, και πλέον οι επενδυτές στην Ευρώπη αναζητούν προσανατολισμό μεταξύ των τελευταίων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο αμερικανός υπουργός Οκονομίας, Τζον Σνόου, σχολίασε σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, ότι η ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης των ΗΠΑ θα προκαλέσει μεταβολή των επιτοκίων προς τα πάνω. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν μικρής κλίμακας ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξει κύκλος αυξήσεων στα επιτόκια.

Παραταύτα, η αγορά γρήγορα βρήκε την «ηρεμία» της καθώς, οι οποίες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Ουάσιγκτον τοποθετούνται από αναλυτές όχι στο άμεσο μέλλον.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων οι σημερινές ειδήσεις είναι για την ώρα μεικτές, καθώς η δεύτερη μέσα σε ένα τρίμηνο προειδοποίηση της PSA Peugeot Citroen ενισχύει τις ανησυχίες για τις προοπτικές κερδοφορίας των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ωστόσο, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, καθώς οι αναθεωρημένες προβλέψεις της αποδείχθηκαν ανώτερες των προσδοκιών της αγοράς.

Αντίθετα, η ελβετική Novartis επιβεβαίωσε με τα κέρδη της τις εκτιμήσεις των αναλυτών με συνέπεια οι επενδυτές που είχαν προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεών τους σ΄αυτήν.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας εξοπλισμού για παραγωγή ημιαγωγών, ASML Holding και αυτή της υπ' αριθμόν τέσσερα βρετανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας mmO2. Στον αντίποδα, η μετοχή του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Deutsche Telekom καταγράφει κέρδη δίνοντας ώθηση στον Dax, καθώς αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τη φετινή της κερδοφορία.