You are here

Δίνει €1,7 δισ. για εκπαιδευτικό μετασχηματισμό η ΕΕ

30/07/2021 14:49

Στη χθεσινή παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την εκπαίδευση στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν, ως «Ομάδα Ευρώπη», €1,7 δισ. στην Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση, με στόχο να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων προς όφελος περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο κοριτσιών και αγοριών σε έως και 90 χώρες και εδάφη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεισφορά προς την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση. Τον Ιούνιο η ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει δέσμευση ύψους 700 εκατ. για την περίοδο 2021-2027.

Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο κορυφής από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την επίτροπο Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν. Στις παρεμβάσεις τους επισήμαναν τις επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 στην εκπαίδευση των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και την ακλόνητη απόφαση της ΕΕ και των κρατών μελών της να αναλάβουν δράση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η εκπαίδευση είναι η βασικότερη υποδομή για την ανθρώπινη ανάπτυξη: η ανάγνωση, η γραφή, τα μαθηματικά, η λογική, οι ψηφιακές δεξιότητες, η κατανόηση της ζωής μας. Ανεξάρτητα από την ήπειρο στην οποία ζούμε, η εκπαίδευση πρέπει να είναι ένα πραγματικά οικουμενικό δικαίωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει περισσότερο στη διεθνή συνεργασία για την εκπαίδευση από ό,τι ο όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Και στην πρωτοφανή αυτή συγκυρία εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας.»

Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε στη νόσο COVID-19 να ανατρέψει δεκαετίες προόδου όσον αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Με τη σημερινή δέσμευση €1,7 δισ., η «Ομάδα Ευρώπη» είναι υπερήφανη ως η μεγαλύτερη δωρήτρια της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση και στηρίζει τη δωρεάν, συμπεριληπτική, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους και όλες. Η εκπαίδευση επιταχύνει την πρόοδο προς την επίτευξη όλων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη. Σε συνεργασία με όλους τους εταίρους μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να μάθει και να επιτύχει.»

Η «Ομάδα Ευρώπη» για την παγκόσμια εκπαίδευση

Η στήριξη της ΕΕ στην εκπαίδευση επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ποιότητας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, καθώς και στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ειδικότερα:

  • Επένδυση σε άρτια καταρτισμένους/-ες και δραστήριους/-ες εκπαιδευτικούς που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά το σωστό μείγμα απαραίτητων δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα. Έως το 2030 πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 69 εκατομμύρια νέοι/-ες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πάνω από 17 εκατομμύρια εκ των οποίων στην Αφρική.
  • Επένδυση στην ισότητα, και ιδίως προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών, και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ψηφιακών καινοτομιών. Η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των κοριτσιών αποτελεί βασική πτυχή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων III, το οποίο έχει ως στόχο να περιορίσει την αύξηση των ανισοτήτων στο πλαίσιο της πανδημίας και να επιταχύνει την πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών.
  • Επένδυση σε δεξιότητες του μέλλοντος, ώστε να προετοιμαστούν οι μελλοντικοί και οι μελλοντικές επαγγελματίες, οι ηγετικοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και οι φορείς λήψης αποφάσεων για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη» της ΕΕ και των κρατών μελών της προσφέρει πλεονεκτήματα κλίμακας, συντονισμού και εστίασης που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση του κοινού αντικτύπου στην παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών για κάθε παιδί.

Η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την εκπαίδευση είναι μια διάσκεψη συγκέντρωσης πόρων υπέρ της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση, της μοναδικής παγκόσμιας σύμπραξης για την εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ομάδων ενδιαφερομένων του τομέα της εκπαίδευσης, όπως, για παράδειγμα, χώρες εταίροι, δωρητές, διεθνείς οργανισμοί, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, ιδρύματα και ο ιδιωτικός τομέας.

Η Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση διοργανώνεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μέσου εισοδήματος, ιδίως σε χώρες με υψηλό αριθμό παιδιών εκτός σχολείου και μείζονες ανισότητες μεταξύ των φύλων. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης χορηγείται στην υποσαχάρια Αφρική.