You are here

Μειώνεται το προβάδισμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

21/09/2021 20:19

Λίγες ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) προηγείται των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, σε ορισμένες έρευνες κοινής γνώμης το προβάδισμα μειώθηκε ελαφρώς πρόσφατα και οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκονται εν μέρει εντός του στατιστικού περιθωρίου λάθους. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι οριακό, οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές επιλογές σε σχέση με την δημιουργία Κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού FOCUS, οι Χριστιανοδημοκράτες ετοιμάζονται ήδη για δύσκολες διαπραγματεύσεις και επιδιώκουν να αποτρέψουν μια Κυβέρνηση με επικεφαλής τον κορυφαίο υποψήφιο του SPD, Όλαφ Σολτς.
 
Ο συνασπισμός με τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους είναι η συμμαχία που προτιμούν. Προκειμένου να καταστήσουν πιο εύκολη την απόφαση για τους Πρασίνους, οι οποίοι πρόσφατα έδειξαν σαφή προτίμηση για συνασπισμό με το SPD, οι Χριστιανοδημοκράτες προτίθενται να διευκολύνουν την ανέλιξη στο αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου σε πολιτικό από το κόμμα της Αναλένα Μπέρμποκ, της επικεφαλής των Πρασίνων. Αυτό πληροφορείται το περιοδικό από κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών. Η Katrin Göring-Eckardt θεωρείται πιθανή υποψήφια.
 
Το κόμμα των Φιλελευθέρων θα ήταν επίσης διατεθειμένο να υποστηρίξει την πολιτικό των Πράσινων, γράφει.
 
Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος θα εκλεγεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Ο νυν Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ θα ήθελε να συνεχίσει και για μία δεύτερη θητεία. Αλλά ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του SPD, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος, χρειάζεται την υποστήριξη πολλών κομμάτων στην Βουλή. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών, oι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και έτσι να είναι σε θέση αναδείξουν στο ανώτατο αξίωμα την Göring-Eckardt.