You are here

Μείωσε ξανά το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

22/09/2022 16:47

Σε μείωση του επιτοκίου της τουρκικής λίρας, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού, που έχει ανέλθει στο τρομακτικό ποσοστό του 80% και εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε πως μειώνει το επιτόκιο μίας εβδομάδας στο 12%, από 13%, αποδίδοντας την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, παγκοσμίως, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, υπογραμμίζει την έντονη επικέντρωση των Τούρκων πολιτικών στην οικονομική ανάπτυξη, εννέα μήνες πριν από τις γενικές εκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι. ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον μιας ήττας.

Τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις στην Τουρκία αρχίζουν να επιβραδύνονται.

Ο Ερντογάν, υπερασπίστηκε ανοιχτά την οικονομική ανάπτυξη με κάθε κόστος, ενώ απέρριψε την χρήση συμβατικών οικονομικών και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη μείωση των επιτοκίων.

«Είμαι οικονομολόγος. Ο πληθωρισμός δεν είναι ένας οικονομικός κίνδυνος που δεν μπορεί να ξεπεραστεί», δήλωσε ο Ερντογάν, στην αμερικανική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται από πληθωρισμό, ακόμη και 8 ή 9%. Έχουμε 80%, και στη χώρα μου, τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές», ανέφερε.