You are here

Μείωση 21% των παράνομων συνοριακών διαβάσεων στην ΕΕ

16/10/2020 18:19

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης μειώθηκε κατά 21% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους σε 72 500, κυρίως λόγω της πτώσης των αφίξεων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των παράνομων διαβάσεων  ήταν 19% χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας λίγο πάνω από τις 9200.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο, η Κεντρική Μεσόγειος παρέμεινε η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός στην Ευρώπη με σχεδόν 3.300 ανιχνεύσεις, αν και ο αριθμός σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ από τον προηγούμενο μήνα. Στα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτήν τη διαδρομή υπερδιπλασιάστηκε σε πάνω από 24.400. Οι Τυνήσιοι αντιπροσώπευαν δύο στις πέντε παράνομες διαβάσεις μέσω της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ οι υπήκοοι Μπαγκλαντές ήταν ένας στους πέντε.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν σχεδόν 2.300 ανιχνεύσεις ν στη Δυτική Μεσόγειο το Σεπτέμβριο, 9% περισσότερο από ό, τι τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ανήλθε σε περίπου 11.000, ή 40% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των ανιχνεύσεων σε αυτήν τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί ακολουθούν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπήρξαν περίπου 780 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων που το Σεπτέμβριο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, περίπου 40% λιγότερο από ό, τι τον προηγούμενο μήνα. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα σε περίπου 15.300.
Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, της Συρίας και της Τουρκίας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο ποσοστό.

Τέλος, υπήρξαν πάνω από 2.200 ανιχνεύσεις στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Σεπτέμβριο, 22% πάνω από τον αριθμό τον Αύγουστο. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 15 900 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ  με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, 100% περισσότεροι από τους πρώτους εννέα μήνες του 2019. Περισσότεροι από τους μισούς παράνομους μετανάστες που εντοπίστηκαν στην περιοχή μέχρι στιγμής φέτος ήταν Σύροι, ενώ οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν ένα τέταρτο όλων των ανιχνεύσεων.