You are here

Μείωση 5.000 θέσεων εργασίας στη Volkswagen

10/03/2004 12:35
Σε περαιτέρω μείωση 5.000 θέσεων εργασίας προχωρεί η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης Volkswagen ΑG. Οι απολύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2005. Σκοπός του νέου συμπληρωματικού σχεδίου οικονομικής και λειτουργικής εξυγίανσης της εταιρείας είναι να αμυνθεί στο αρνητικό σενάριο ανόδου του ευρώ και παγώματος της ζήτησης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εταιρεία στοχεύει στη μείωση εξόδων κατά 4 δισ. ευρώ (5 δισ. δολ.) μέχρι το 2005, διπλασιάζοντας το προηγούμενο πρόγραμμα της κατά 2 δισ. ευρώ, σε μία φιλόδοξη προσπάθεια να πλησιάσει τα λειτουργικά κέρδη του προηγούμενου έτους ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να σταματήσει την αρνητική της ρευστότητα. Η εταιρεία προχωρεί στις περικοπές μετά την πτώση των κερδών που παρουσίασε στην τελευταία της χρήση.

Στα σχέδια της Volkswagen είναι να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 3,5% ή 5.000 ατόμων. Στη Γερμανία οι αποχωρήσεις θα γίνουν με πρόωρη συνταξιοδότηση. Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι στοχεύει να μειώσει τα έξοδα παραγωγής της κατά 800 εκατ. ευρώ, έκτακτες δαπάνες κατά 250 εκατ. ευρώ και να μειώσει τα γενικά έξοδα κατά 600 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2004 σημείωσαν πτώση κατά 6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους φθάνοντας τα 689.000 οχήματα. Κατά το Α 3μηνο του 2003, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας σημείωσαν πτώση 68% και διαμορφώθηκαν στα 202 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen κ. Μπερντ Πισετσρίντερ αποκλείει το γεγονός να εμφανιστούν ζημιές κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται υπό την πίεση της μείωσης των εξόδων στην VW μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις που έδειξαν οι αριθμοί για το Golf - το πιο κερδοφόρο μοντέλο της εταιρείας. Παράλληλα οι πωλήσεις του Ομίλου στη Δυτική Ευρώπη παρουσίασαν πτώση που ξεπέρασε το 10% τον Ιανουάριο. Συνολικά για το 2004 ο Ομιλος εκτιμά ότι θα σημειώσει ελαφρά άνοδο παγκοσμίως στις πωλήσεις οχημάτων, μη συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Μερίδιο Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία επεσήμανε ότι αν και έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς στους 2 πρώτους μήνες του 2004, παρουσίασε μείωση της απόδοσής της κατά το Α 3μηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2003, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει σημάδι ανόδου της οικονομίας. Σε γενικές γραμμές, οι αγορές της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεκίνησαν το 2004 πολύ αδύναμα. Αυτό έγινε εμφανές τον Ιανουάριο, καθώς ο Ιανουάριος του 2 004 ήταν ο πιο εξασθενημένος μήνας εδώ και πολλά χρόνια για την VW, ενώ τον Φεβρουάριο υπήρξαν μικρά δείγματα βελτίωσης. Οι ανακοινώσεις της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές της VW να σημειώσουν πτώση 4,1% και να μειωθεί η τιμή τους στα 37,79 ευρώ. Η εταιρεία έχει τη χειρότερη απόδοση στον DΑΧ αυτό τον χρόνο, με πτώση 13%.