You are here

Μείωση εκπομπών 55% ως το 2030 προβλέπει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

08/12/2020 12:33

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει έναν δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για καθαρή εγχώρια μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990" και καλεί τους συννομοθέτες "να αντικατοπτρίσουν αυτόν τον νέο στόχο στην πρόταση του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα και να υιοθετήσουν τον τελευταίο γρήγορα", σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που εστάλη στις αντιπροσωπείες και περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι 27 δεσμεύονται ότι "θα αυξήσουμε τη φιλοδοξία μας για το κλίμα με τρόπο που θα προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσφέρει οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον για τους πολίτες της ΕΕ και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ προωθώντας την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες."

"Ο στόχος θα επιτευχθεί συλλογικά από την ΕΕ με τον πιο οικονομικά δυνατό τρόπο. Όλα τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τις πτυχές της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω", αναφέρει το προσχέδιο.

"Ο νέος στόχος του 2030 πρέπει να επιτευχθεί με τρόπο που να διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών μελών και τις συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται", σημειώνει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει "την ανάγκη διασφάλισης διασυνδέσεων και ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτή τιμή για νοικοκυριά και εταιρείες, και να σέβεται το δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν για το ενεργειακό τους μείγμα και να επιλέγουν τις καταλληλότερες τεχνολογίες".

"Τα δημόσια οικονομικά και τα ιδιωτικά κεφάλαια πρέπει να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση των σημαντικών επενδυτικών αναγκών που απορρέουν από αυτήν την αυξημένη φιλοδοξία", αναφέρει.

"Η οικονομική ανταπόκριση στην κρίση προσφέρει την ευκαιρία να επιταχυνθεί ο βιώσιμος μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας και να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση του πακέτου ΠΔΠ / NGEU, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης, για την επίτευξη της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Όπως συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2020, η δράση για το κλίμα θα ενσωματωθεί στις πολιτικές και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΠΔΠ και της NGEU. Ένας συνολικός στόχος για το κλίμα τουλάχιστον 30% θα εφαρμοστεί στο συνολικό ποσό των δαπανών από το ΠΔΠ και την NGEU και θα αντικατοπτρίζεται στους κατάλληλους στόχους της τομεακής νομοθεσίας", τονίζεται.

Αναφέρει ακόμη ότι "η ΕΕ πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη κοινών, παγκόσμιων προτύπων για την πράσινη χρηματοδότηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει νομοθετική πρόταση για ένα πρότυπο πράσινου ομολόγου της ΕΕ το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021. Χαιρετίζει επίσης τον χάρτη πορείας του Ομίλου Climate Bank 2021-2025, ο οποίος θα συμβάλει στην εκπλήρωση της δέσμευσης του Ομίλου της ΕΤΕπ για στήριξη 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για κλιματικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις έως το 2030. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι οικονομικοί τομείς μπορούν να συμβάλουν καλύτερα στον στόχο του 2030 και να υποβάλει τις απαραίτητες προτάσεις, συνοδευόμενες από εμπεριστατωμένη εξέταση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε επίπεδο κρατών μελών, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ενεργειακά και κλιματικά σχέδια".

Η Κομισιόν καλείται να εξετάσει ιδίως:

- διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης του συστήματος ETS, ιδίως πολιτικών τιμολόγησης άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητά του και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων διανομής και της ενεργειακής φτώχειας. Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες επενδυτικές ανάγκες για να επιταχύνει τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και να εκσυγχρονίσει τα ενεργειακά συστήματα.

- ενίσχυση του δυναμικού μείωσης των εκπομπών σε τομείς που δεν θα καλύπτονται από το ETS •

- να προτείνει μέτρα που επιτρέπουν στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας να αναπτύξουν και να αναπτύξουν καινοτόμες τεχνολογίες ουδέτερου κλίματος, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανική τους ανταγωνιστικότητα •

- πρόταση μηχανισμού προσαρμογής των ορίων άνθρακα για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας των πολιτικών της ΕΕ και την αποφυγή διαρροής άνθρακα με συμβατό με τον ΠΟΕ τρόπο.

"Η εθνικά καθορισμένη συνεισφορά της ΕΕ θα ενημερωθεί σύμφωνα με τον νέο δεσμευτικό στόχο και θα υποβληθεί στη γραμματεία της UNFCCC έως το τέλος του έτους. Πριν από την COP 26, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η διεθνής δέσμευση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καλεί όλα τα άλλα μέρη, ιδίως τις μεγάλες οικονομίες, να παρουσιάσουν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους και πολιτικές. Υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισχυρής συντονισμένης δράσης μέσω της ενεργού ευρωπαϊκής διπλωματίας για το κλίμα.

Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η εμπορική της πολιτική και οι εμπορικές της συμφωνίες συνάδουν με τις φιλοδοξίες της για το κλίμα", αναφέρει.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "προσβλέπει στην ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για την προστασία της βιοποικιλότητας ενόψει της 15ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, η οποία θα διοργανωθεί στην Κίνα το επόμενο έτος."

ΚΥΠΕ