You are here

Μείωση πληθωρισμού στο 7,4% στη Γερμανία

30/03/2023 20:08

Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ενώ βουτιά πραγματοποίησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, λόγω μείωσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωζώνη άφησε πίσω της τις ισχυρές αυξήσεις τιμών.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η αύξηση των τιμών υποχώρησε τον Μάρτιο στο 7,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας είχε παραμείνει σταθερός στο 8,7%.

Ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να παρουσιάζουν «άνοδο άνω του μέσου όρου» τον τρέχοντα μήνα, η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει «επιβραδυνθεί σημαντικά» σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αναφέρει η Destatis.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού, στο 7,3%.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είχε τον Μάρτιο ακόμη πιο ισχυρό αντίκτυπο στον ισπανικό πληθωρισμό.

Ο βασικός πληθωρισμός στη χώρα επιβραδύνθηκε έντονα, υποχωρώντας στο 3,3%, σε ετήσια βάση, από 6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ισπανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INE.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι «η μετακύλιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας σε υψηλότερες τιμές καταναλωτή αρχίζει να χάνει δυναμική», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Wouter Thierie.

«Επιπλέον, οι πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μειώθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες, σε επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που μειώνει επίσης τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Καθώς ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ωστόσο, το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ παραμένει ασαφές, ιδίως μετά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που ανέδειξε τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού για την οικονομία.

«Τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει κάπως, λόγω της επίδρασης από τη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά η πίεση των τιμών στα μη ενεργειακά αγαθά πιθανότατα θα συνεχιστεί», δήλωσε ο οικονομολόγος της LBBW, Jean-Oliver Niklasch.