You are here

Μείωση ρεκόρ 18% των λιανικών πωλήσεων στο ΗΒ τον Απρίλιο

22/05/2020 16:09

Μείωση ρεκόρ κατά 18% σημείωσαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτινάσσοντας τον κυβερνητικό δανεισμό σε πρωτοφανές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Ο κρατικός καθαρός δανεισμός ανήλθε στο ρεκόρ των 62,1 δισεκατομμυρίων στερλινών (68,3 δισεκατομμύρια ευρώ) τον περασμένο μήνα, παρουσιάζοντας μια τεράστια αύξηση από τον δανεισμό ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων στερλινών που υπήρξε τον περσινό Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Ο δανεισμός έρχεται τη στιγμή που το κράτος προσφέρει μια άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής έως και 80% των μισθών των εργαζομένων.

"Το μεγαλύτερο πλήγμα στα δημόσια οικονομικά τον Απρίλιο προήλθε τόσο από την αύξηση των κρατικών δαπανών... όσο και από την καθυστέρηση της πληρωμής του φόρου για τις επιχειρήσεις", ανέφερε ο Howard Archer, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου ερευνών EY ITEM Club.

Ο όμιλος ερευνών εκτιμά ότι ο καθαρός δανεισμός θα ανέλθει τουλάχιστον στα 320 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2020/21, ή στο 15,6% του βρετανικού ΑΕΠ.