You are here

Μείωση στην κατά κεφαλή κατανάλωση νοικοκυριών στην ευρωζώνη

29/04/2021 14:16

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η πραγματική κατά κεφαλή κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,9% στη ζώνη του ευρώ, μετά από αύξηση 12,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 0,8%, μετά από αύξηση 4,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τα κράτη μέλη των οποίων το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές είναι μικρότερο από 1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Στην ΕΕ, η πραγματική κατά κεφαλή κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, μετά από αύξηση 11,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, μετά από αύξηση 3,5% το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (εποχικά προσαρμοσμένο) μειώθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος αρνητικός συντελεστής ήταν οι τρέχοντες φόροι και οι καθαρές κοινωνικές εισφορές.

Σε αντίθεση με το τρίτο τρίμηνο, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και το ακαθάριστο μικτό εισόδημα και το καθαρό εισόδημα από ακίνητα και άλλες καθαρές τρέχουσες μεταφορές συνέβαλαν αρνητικά. Οι εισφορές αποζημίωσης των εργαζομένων (που ελήφθησαν) και οι κοινωνικές παροχές ήταν θετικές.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην ΕΕ, αυξήθηκε κατά 2,7 εκατοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε σε όλα εκτός από δύο κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (+6,5 ) και στην Τσεχία (+5,2 ).

Οι δύο μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (-3,9) και στην Ισπανία (-2,0 ). Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης εξηγείται από τη μείωση των ατομικών καταναλωτικών δαπανών.

Αυτή η μείωση των ατομικών καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών ήταν η πιο έντονη στο Βέλγιο (-6,5%) και στην Αυστρία (-5,2%).

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό επένδυσης αυξήθηκε κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στη ζώνη του ευρώ και 0,1 εκατοστιαίες μονάδες στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, επτά κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση του ποσοστού επενδύσεων νοικοκυριών, με τις υψηλότερες τιμές στην Ουγγαρία (+2,4), τη Δανία και τις Κάτω Χώρες (από +0,6).

Το ποσοστό επένδυσης των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερό στο Βέλγιο και την Ιταλία και μειώθηκε σε τέσσερα κράτη μέλη, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται για τη Φινλανδία και την Τσεχία (από -0,4 μονάδες).

ΚΥΠΕ