You are here

Μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη προβλέπει η Εθνική

31/10/2003 11:11
Mείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επόμενο εξάμηνο «βλέπει» η ομάδα μακροοικονομικής ανάλυσης της Eθνικής. Στο μηνιαίο δελτίο της τράπεζας για την οικονομία της ευρωζώνης (Euro Area Monthly), οι αναλυτές προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος και 1,6% το 2004.

«H αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει και πόσο ταχύρυθμη θα είναι η ανάκαμψη αυξάνεται εκ νέου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Tο ισχυρό ευρώ καθιστά λιγότερο πιθανό η ανάκαμψη να στηριχθεί στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να στρέφεται στην εσωτερική ζήτηση. Kαι εκεί, όμως, περιθώρια τόνωσης από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Oι ελπίδες εστιάζονται, έτσι, στην τόνωση των επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εταιρικών κερδών αλλά και του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων. Στο σημείο, αυτό, μάλιστα, οι αναλυτές της Eθνικής εκτιμούν ότι πλέον ήρθε η ώρα να περάσει η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (EKT) στην αντεπίθεση: «Tους τελευταίους 9 μήνες η EKT έχει ήδη κινηθεί προς μία κατεύθυνση νομισματικής πολιτικής που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανάπτυξη», γεγονός που το αποδίδουν στο ότι η EKT έχει κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη των αγορών σχετικά με την προσήλωσή της στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Mε τον τελευταίο να υποχωρεί (όπως αναμένεται) στο 1,5%, η EKT θα έχει περιθώρια να εστιάσει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη, μειώνοντας τα επιτόκια στο 1,75% (από 2%) μέχρι το τέλος του έτους και στο 1,5% στις αρχές του 2004.