You are here

Μέλος ΕΚΤ: «Must» η αύξηση επιτοκίων

23/11/2022 09:58

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gediminas Simkus, ο οποίος θεωρεί μια μεγαλύτερη κίνηση ακόμα μια επιλογή.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αν και είναι σαφές ότι η αύξηση των τιμών παραμένει πολύ γρήγορη και το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το 2023, είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο μέγεθος της επόμενης κίνησης, καθώς οι αξιωματούχοι θα λάβουν νέες οικονομικές προβλέψεις στη συνάντηση στις 14-15 Δεκεμβρίου, είπε ο Simkus σε συνέντευξή του. Η απόφαση για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ θα παίξει επίσης ρόλο, είπε.

«Είναι σαφές ότι οι 50 μονάδες βάσης είναι must», δήλωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής κεντρικής τράπεζας στη Βιέννη. «Επειδή εξακολουθούμε να βλέπουμε πολύ ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και πρέπει να τις περιορίσουμε το συντομότερο δυνατόν. Οι 75 (μονάδες βάσης) είναι επίσης πιθανές».

Πηγή: Euro2day