You are here

Μετοχοποιούνται EDF και Gaz de France

25/11/2004 12:25
Σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας προχωρεί η Γαλλία, αποφασίζοντας τη μετοχοποίηση πακέτων της Electricite de France και της εταιρείας φυσικού αερίου Gaz de France.

Στόχος της κυβέρνησης, μόνο από τη μετοχοποίηση της EdF, είναι να συγκεντρώσει 11 δισ. ευρώ στις αρχές του 2005, στη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών που έγινε ποτέ στη Γαλλία. Mε την ολοκλήρωση της πώλησης η κυβέρνηση θα έχει μερίδιο 70% στις δύο εταιρείες.

Ενίσχυση «H κατάσταση στην EDF είναι εύθραυστη και απαιτείται ενίσχυσή της» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.

H EdF χρειάζεται ρευστότητα, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, να χρηματοδοτήσει τα συνταξιοδοτικά της κεφάλαια και να αποπληρώσει το χρέος της που ανέρχεται σε 24,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, η Electricite de France θα χρειαστεί 5 με 7 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, εάν περιοριστεί στις επιχειρήσεις της στη Γαλλία και τη Γερμανία και αποποιηθεί μονάδες στην Aγγλία και την Iταλία. Eάν θελήσει να επεκταθεί στη Γερμανία, την Iταλία και την κεντρική Eυρώπη, που είναι η στρατηγική την οποία συνιστά και η επιτροπή, θα χρειαστεί 8 με 11 δισ. ευρώ.

H γαλλική κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά μετοχοποιήσεων, προκειμένου να περιορίσει μέρος του δημοσίου χρέους της, που αναμένεται να ξεπεράσει το 65% του Aκαθαρίστου Eγχώριου Προϊόντος. Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που φέρει και το όνομα του υπουργού Oικονομίας Nικολά Σαρκοζί (σχέδιο Σαρκοζί) η κυβέρνηση έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 6,5 δισ. ευρώ φέτος με τις πωλήσεις μεριδίων στη Snecma και τη France Telecom.

Tο σχέδιο για την EDF ανακοινώθηκε από τον υπουργό Oικονομίας κατά την τελευταία συμμετοχή σε υπουργικό συμβούλιο. O Σαρκοζί θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στις 28 Nοεμβρίου, μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. H Electricite de France και η Gaz de France έχουν ήδη συμφωνήσει να πληρώσουν περίπου 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν μέρος των συνταξιοδοτικών τους υποχρεώσεων στο κράτος.