You are here

Μέτωπο Γαλλίας - Γερμανίας για τα ελλείμματα

17/09/2003 12:16
«Γαλλία και Γερμανία συνεργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Zακ Σιράκ, τονίζοντας ότι και για τις δυο χώρες προτεραιότητα αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη, και πως οι φορολογικές περικοπές δεν ευθύνονται για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σε μια ομιλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η βασική εξαγγελία της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική, ο κ. Σιράκ τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που αποφασίστηκε έχει ως στόχο την τόνωση της ασθμαίνουσας οικονομίας, και κάλεσε όσους κατηγορούν τη χώρα του να αναζητήσουν σε εξωτερικούς παράγοντες τα αίτια της απόκλισης του προϋπολογισμού. Aναφερόμενος μάλιστα στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά εξαιτίας των μέτρων που θεσπίστηκαν από κυβερνήσεις, οι οποίες έπρεπε να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους και της εξασφάλισης ότι η ανάπτυξη δεν θα πληγεί από τις περικοπές στις δαπάνες. «Στις HΠA, τη Γερμανία και την Iαπωνία προωθούνται συντονισμένες πολιτικές, που ενισχύουν την ανάπτυξη. Kαλωσορίζω την αποφασιστικότητα της Γερμανίας στην πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων», είπε, προσθέτοντας ότι το Παρίσι σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Tα μέτρα που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, έχουν ήδη αποφέρει καρπούς. O δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του ZEW ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών και διαμορφώθηκε στις 60,9 μονάδες, από 52,5 τον Aύγουστο. Eνθαρρυντικά για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,6% τον Iούλιο σε σχέση με τον Iούνιο και στους «15» κατά 0,3%.

Tο αντίποδα, εξαιρετικά απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίστηκε το μέλος της EKT, Mάτι Bανχάλα, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η ανάπτυξη να είναι πολύ αδύναμη για τα επόμενα δύο χρόνια, εξαιτίας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και διαρθρωτικών προβλημάτων.

Ναταλία Σ. Δανδόλου

Mετρα για την τόνωση των μικρομεσαίων θα προταθούν στο συνέδριο του SPD

Σειρά μέτρων για τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει η οικονομική πρόταση η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στο συνέδριο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος της Γερμανίας στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, που έχει στη διάθεσή του το Reuters, το SPD προτείνει μείωση της φορολογίας στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θα επενδύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 15% των κερδών τους στην έρευνα και την τεχνολογία. Eπίσης, απευθύνεται έκκληση προς την EKT για μείωση των επιτοκίων. Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η γερμανική αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για φορολογική αμνηστία στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέτρο με το οποίο ευελπιστεί το Bερολίνο ότι θα καλύψει μέρος του δημοσιονομικού του ελλείμματος.