You are here

Mέτρα για τόνωση και ανθεκτικότητα του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος ΕΕ παρουσίασε η Κομισιόν

19/01/2021 18:23

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόσβκις και οι Επίτροποι Μακγκίνες και Τζεντιλόνι, παρουσίασαν σήμερα μια νέα στρατηγική για την τόνωση του ανοίγματος, της ισχύος και της ανθεκτικότητας του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η στρατηγική στοχεύει να επιτρέψει στην Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, προστατεύοντας παράλληλα την ΕΕ από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη προσέγγιση βασίζεται σε τρεις αμοιβαία ενισχυμένους πυλώνες:

1. Προώθηση ενός ισχυρότερου διεθνούς ρόλου του ευρώ με την προσέγγιση των εταίρων τρίτων χωρών και προώθηση της χρήσης του, τη στήριξη της ανάπτυξης μέσων και σημείων αναφοράς σε ευρώ και την προώθηση του καθεστώτος του ως διεθνούς νομίσματος αναφοράς στους τομείς της ενέργειας και των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορέων νέας ενέργειας όπως το υδρογόνο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η έκδοση ομολόγων σε ευρώ υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο του NextGenerationEU θα προσθέσει σημαντικό βάθος και ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ τα επόμενα χρόνια και θα τα καταστήσει, και το ευρώ, πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Η προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης είναι επίσης μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ σε έναν παγκόσμιο κόμβο πράσινων χρηματοοικονομικών, ενισχύοντας το ευρώ ως το προεπιλεγμένο νόμισμα για βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν θα εργαστεί για να προωθήσει τη χρήση πράσινων ομολόγων ως εργαλείων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων απαραίτητων για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων του 2030.

Η Κομισιόν θα εκδώσει το 30% των συνολικών ομολόγων στο NextGenerationEU με τη μορφή πράσινων ομολόγων και θα αναζητήσει επίσης δυνατότητες επέκτασης του ρόλου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) για τη μεγιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτελέσματός του και για την υποστήριξη της εμπορικής δραστηριότητας του ETS στην ΕΕ.

Εκτός από όλα αυτά, η Κομισιόν θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ, ως συμπλήρωμα των μετρητών.

2. Περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ και βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένης της εξωεδαφικής επιβολής κυρώσεων από τρίτες χώρες.

Η Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ), θα συνεργαστεί με εταιρείες υποδομής χρηματοπιστωτικής αγοράς για να πραγματοποιήσει διεξοδική ανάλυση των τρωτών σημείων τους όσον αφορά την παράνομη εξωεδαφική εφαρμογή μονομερών μέτρων από τρίτες χώρες και να αναλάβει δράση για αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων.

Η Κομισιόν θα συγκροτήσει επίσης ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση πιθανών τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη μεταφορά χρηματοοικονομικών συμβάσεων σε ευρώ ή άλλων νομισμάτων της ΕΕ που εκκαθαρίζονται εκτός ΕΕ σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που βρίσκονται στην ΕΕ.

Ακολούθως η Κομισιόν ή θα διερευνήσει τρόπους για να διασφαλίσει την αδιάκοπη ροή βασικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών, σε οντότητες της ΕΕ ή άτομα που στοχεύονται από εξωεδαφική εφαρμογή μονομερών κυρώσεων τρίτων χωρών.

3. Περαιτέρω προώθηση της ομοιόμορφης εφαρμογής και επιβολής των κυρώσεων της ΕΕ.

Η Κομισιόν θα αναπτύξει μια βάση δεδομένων - το αποθετήριο ανταλλαγής πληροφοριών για τις κυρώσεις - για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αναφορά και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν σχετικά με την εφαρμογή και την επιβολή κυρώσεων.

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία ενός ενιαίου σημείου επαφής για θέματα επιβολής και εφαρμογής με διασυνοριακές διαστάσεις και θα διασφαλίσει επίσης ότι τα κονδύλια της ΕΕ που παρέχονται σε τρίτες χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς δεν χρησιμοποιούνται κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ. Δεδομένης της σημασίας της παρακολούθησης της εναρμονισμένης επιβολής των κυρώσεων της ΕΕ, η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα ειδικό σύστημα που θα επιτρέπει την ανώνυμη καταγγελία φοροδιαφυγής.